Nicoleta Vesa este asistent dietetician şi responsabilă de meniurile pacienţilor şi de cele ale personalului Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia.  În cazul celor mai mulţi bolnavi se impune un regim alimentar, iar cea mai mare provocare este să realizezi feluri de mâncare sănătoase şi în acelaşi timp gustoase.

Dieteticiana de la spitalul din Alba Iulia crede că nu trebuie să renunţi la savoare, trebuie doar să găseşti reţeta potrivită. Aceasta este pasionată de munca ei şi a elaborat pentru unitatea sanitară unde lucrează un reţetar detaliat cu mâncăruri recomandate pentru diferite afecţiuni medicale. De asemenea, a pregătit şi meniuri specifice pentru cei vegetarieni sau pentru bolnavii care din cauza religiei pe care o practică au anumite restricţii alimentare, cum sunt musulmanii.

„Rețetele au fost create pentru acreditarea Blocului Alimentar al spitalului și fac parte dintr-o bibliografie completă de reţete, diete şi reţetare care răspund tuturor nevoilor pe care le au pacienţii internaţi cu diferite afecţiuni”, a spus Nicoleta Vesa.

Pornind de la aceste rețete care sunt servite pacienților asistenta dieteticiană a realizat și o carte de bucate cu peste 100 de rețete dietetice. După cum spune Nicoleta Vesa aceste feluri de mâncare pot fi pregătie atât pentru pacienți cât și de cei care își doresc o viață sănătoasă.

„De cele mai multe ori pentru un bolnav obișnuit vestea că trebuie să țină regim vine ca un trăsnet. Toți se întreabă ce o să mănânc de acum înainte, nu mai am voie nimic. Nu este chiar așa, de cele mai multe ori se poate mânca bine, sănătos, respectând indicațiile medicale și fără a avea un meniu special față restul familiei. Practic în fiecare rețetă se poate regăsi și un gust bun. Nu trebuie să eliminăm savoarea și plăcerea gustului. Acesta este scopul acestei culegeri de rețete. Pacienții trebuie să știe că și pentru ei există mâncare savuroasă”, a mai spus Nicoleta Vesa.

Cartea „Rețete dietetice” este împărțită în șase capitole: ciorbe, supe, fel principal, garnituri, salate și gustări, iar fiecare fel de mâncare prezentat  are calculat  aportul de lipide, glucide, proteine și potențialul caloric. De asemenea, un alt atu al cărții este recomandarea rețetelor. Astfel pacienții care suferă de afecțiuni cardiovasculare pot găsi rețete care să nu le afecteze sănătatea. La fel și pacienții care suferă de alte afecțiuni, de la boli pulmonare la afecțiuni renale sau de altă natură.

„Practic, cartea de rețete vrea să promoveze o singură idee. Se poate mânca foarte sănătos, fără a afecta gustul. Savoarea nu trebuie să lipsească din viața noastră”, a concluzionat Nicoleta Vesa.