Cu toate că de la data de 1 februarie asiguraţii trebuie să se prezinte la orice consult medical doar cu cardul de sănătate, responsabilii de aceste dispozitive electronice nu au hotărât încă cum se va face redistribuirea cardurilor care nu au ajuns la posesori. În judeţul Alba au fost returnate de poştaşi la Casa de Asigurări de Sănătate 14.016 carduri.

Reprezentanţii CAS Alba au declarat că nu s-a luat nici o decizie despre modul în care acestea vor ajunge în posesia asiguraţilor după ce medicii de familie au anunţat că nu doresc să se implice în procesul de distribuire.

În Alba, sunt 207 de medici de familie, ceea ce înseamnă că, în medie, fiecare medic ar trebui să distribuie peste 60 de carduri, mai multe sau mai puţine, în funcţie şi de numărul de persoane înscrise la cabinet şi de numărul celor care nu au fost găsiţi acasă de poştaşi.

Medicul George Haber, preşedintele Colegiului Medicilor de Familie din Alba spune că la nivel naţional s-a declarat că „medicii de familie nu sunt poştaşi”, dar că o decizie definitivă nu a fost luată până la acest moment.

Acesta a mai declarat că medicii de familie se vor conforma însă cerinței de a achiziționa aparate de inscripționare și citire de carduri care trebuie să facă parte din dotarea cabinetului până la data de 1 februarie.