Un grup de voluntari din Alba Iulia a organizat, sâmbătă, un târg caritabil în care vizitatorii au putut cumpăra produse donate de diferite persoane sau firme. În total, au fost adunate peste 800 de produse, iar suma totală strânsă în urma donaţiilor a fost de 5.384,25 lei, după cum au anunţat organizatorii.

Toţi banii au mers spre Asociaţia „Proiectul  Viziunea Nevăzătorilor” şi vor permite începerea amenajării unei camere senzoriale, de care vor beneficia copii cu diferite dizabilităţi.

Pentru târgul caritabil „Gallery Sale”, au fost primite donaţii constând în haine, încălțăminte, electrocasnice, accesorii, decorațiuni, jucării, cărți, obiecte pentru copii, dar și vouchere pentru zboruri cu parapanta sau pentru ședințe la salonul de bronzare.

Evenimentul a fost găzduit de cafeneaua-galerie Framm’s și s-a dovedit a fi un real succes, aşa că organizatorii s-au văzut nevoiți să prelungească acest program, pentru a putea răspunde cererii.

“Cei care au trecut pragul târgului au oferit în schimbul produselor donații de la 1 leu la 80 de lei, cel mai scump produs fiind un set antic de porțelan. Pe lângă persoanele fizice care au donat, au fost și ONG-uri și firme locale care s-au alăturat campaniei, fie cu amenajarea unui stand propriu, fie cu donarea de obiecte: Cluburile Lions și Leo Alba Iulia, Rotary Novem,  Framm’s, Ping și Pong, Garrage Boutique, Art Deco, Dress Up, Amy Legacy și mulți alții”, au transmis organizatorii, care s-au declarat impresionați de cât de receptivi au fost albaiulienii la acest eveniment, atât prin donațiile de săptămâna trecută, cât și prin prezența lor la târg și banii pe care i-au oferit.

 Ce este Camera senzorială

Camera senzorială va fi o încăpere unde cei 9 copii ai Centrului de zi Asociatia “Proiectul Viziunea Nevazatorilor” din Alba Iulia pot să își dezvolte abilitățile.

Construcția unei camere senzoriale este primul proiect al „Căsuței cu zâmbete”. Potrivit ONG-ului, “Centrul iubeşte şi îngrijeşte copii cu dizabilităţi multiple, autism, probleme de vedere, deficit de atenţie. Copiii cu autism reacționează diferit față de o persoană normală la stimulii senzoriali. Ei manifestă forme atipice de integrare și înțelegere a informațiilor pe care le primesc prin intermediul simțurilor. Din acest motiv, micuții au nevoie de o terapie specială și de multă asistență din partea specialiștilor.

Camera senzorială este o bibliotecă a simţurilor şi va include efecte de lumini, elemente pentru stimularea tactilă, stimuli aromatici, efecte sonore și obiecte care îi ajută pe copii să își mențină echilibrul. Astfel, se pot îmbunătăți atenția și conștiența, se poate reduce hiperactivitatea. Ei se vor putea integra mai ușor în societate. Pentru un copil ce suferă de autism, primii ani din viață sunt singura lui șansă de a se dezvolta ca o persoană normală. De aceea este vital ca investiția în educația lor specială să aibă loc la vârste fragede.

Exemple de comportament al copiilor cu disfuncționalități senzoriale:

  •  nu găsesc coordonarea pentru a practica unele sporturi (echilibru pe bicicletă, lovirea mingii, etc.)
  •  nu le place să fie atinși
  •  se expun la riscuri fizice (se izbesc de orice văd în cale, sar de la înălțimi periculoase, etc.)
  •  mănâncă un singur fel de mâncare şi sunt predispuşi la acţiuni repetitive
  •  nu suportă etichetele hainelor
  •  nu se vor juca cu nimic lipicios sau care i-ar putea murdări: lipici, plastilină, culori de apă”.

Bugetul estimat pentru acest proiect este de 10.000 de euro, din care s-au strâns aproape 1.200 de euro, în urma acţiunii de sâmbătă.

Mai multe informaţii despre “Căsuţa cu zâmbete” – AICI şi despre Asociaţia “Proiectul Viziunea Nevăzătorilor” – AICI.