Cel mai adesea, pasiunile din adolescenţă sunt abandonate sau rămân doar hobby-uri. Pentru unii dintre noi însă, acestea pot modela un destin. Este şi cazul muzicianului Silvan Sâncel, un artist care a impresionat prin măiestrie, dedicare, stilul abordat, dar şi prin dorinţa de a împărtăşi cunoştinţele sale şi altor iubitori de chitară.

Am stat la un “pahar de vorbă” cu Silvan Stâncel, trei ore, și am străbătut traseul pe care el l-a parcurs, uneori cu dezamăgiri și alte ori cu entuziasm.

„În adolescență mergeam în tabere organizate de SCOUT  Europe, grupul inițal al cercetașilor și, acolo, la foc de tabără m-am îndrăgostit de chitară. A fost un coup de foudre, dragoste la prima vedere. Am început să cânt acasă. Practic numai asta făceam, câte 12 ore pe zi. Am găsit la un magazin de muzică o casetă cu chitară clasică. Am ascultat caseta aceea până s-a rupt. Cântam pentru prieteni, la liceu și în taberele de la munte. La o astfel de întâlnire am cunoscut o fată din Târgu Mureș, care mi-a dat prima partitură. Am înțeles atunci că pentru a înainta trebuie să învăț să citesc partitura. Asta am făcut pe tot parcursul clasei a XII-a, așa că am picat la admiterea la facultatea de litere. A fost momentul în care mi-am dat seama că treuie să mă organizez mai bine. Învățam 4 ore germană, 4 ore franceză și 4 ore erau pentru chitară”, a spus Silvan Stâncel.
 

 

Perseverența a dat roade și, în anul următor, Silvan Stâncel era student la Cluj-Napoca. În căminele studenţeşti, albaiulianul a întâlnit alţi chitarişti şi a luat parte şi la un cenaclu organizat de Emeric Imre.

„Pe fiecare palier era măcar un  chitarist. Ne întâlneam zilnic la oficiu și cântam. Într-o zi am trecut pe lângă o ușă și am auzit pe cineva cântând, nu știam dacă e un radio sau un televizor aprins, am bătut la ușă și am văzut un tânăr care cânta. Am intat în vorbă și el mi-a spus că învaţă chitara cu Andras Varga. Am plătit patru ore de chitară flamenco, după care am continuat singur. Eram fascinat de tehnică, este un spectacol să priveşti doar mâinile celui care cântă acest stil muzical. Era foarte dificil să găseşti material de studiu, nu este un stil comun şi necesită foarte multă dedicare”, a explicat artistul.

Pe parcursul facultăţii Silvan Stâncel a participat la un singur festival, ce s-a dovedit a fi o mare dezamăgire care l-a ţinut departe de scenă pentru foarte mulţi ani.

„Cântam numai pentru mine sau în grup restrâns. După facultate, am revenit în Alba Iulia și am fost profesor de germană. Mi-am luat definitivatul în învățământ și autorizația de traducător și mai apoi am aplicat pentru postul de secretar literar la Teatrul de Păpuși Prichindel. Am considerat că muzica și teatrul au multe în comun. În Alba Iulia, am fost abordat de Vali Șerban care m-a convins, în 2005, să particip la festivalul de folk pe care îl organiza. Anul acela am câștigat trofeul festivalului”, a spus Stâncel.

Anii următori au însemnat participarea la mai multe festivaluri de folk din țară și înscrierea unei performanțe – obținerea a 7 trofee. „Cel mai emoționant a fost festivalul de la Brăila, al doilea festival la care participam. Eu, care veneam pe altă filieră muzicală – chitară clasică și flamenco, abia mă familiarizam cu lumea din muzica folk. În juriu erau numai nume mari și a fost o surpriză câștigarea trofeului. În anii următori, am cântat la festivalurile la care am câștigat, în recitaluri, și am participat ca membru în juriu. Pot scrie câte ceva despre fiecare eveniment în parte. La fel și despre festivalul din Paris, la care am mers în 2007”, a declarat chitaristul.

După participarea de la Paris, muzicianul a dorit să împărtășească experineța sa și altor iubitori de chitară și astfel s-a născut proiectul Acustic Live Music Camp – Tabăra de Chitară.

tabara chitara2

Tabăra de chitară, care în acest an a ajuns la a VII-a ediție, e un eveniment dedicat iubitorilor de chitară. Este un spațiu în care particianții sunt expuși non-stop muzicii, un loc în care pot să aleagă stilul pe care să se perfecționeze.

„Toată lumea spune că evenimentele culturale nu se pot susține financiar. Tabăra de chitară este înainte de toate un eveniment cultural, dar produce și un venit impozabil de către statul român. Am considerat că orgoliile pot fi lăsate deoparte. Sunt trei profesori invitați: Andras Varga, cu care am reluat legătura, Andrei Roşulescu și Irina Copuzaru”, a mai spus Silvan Sâncel.

De-a lungul anilor, dintre tinerii care au participat la aceste tabere, mulți și-au făcut proprile formații, iar alții s-au înscris la Conservator. Din anul 2011, un loc în tabără a fost oferit gratuit unui tânăr instituționalizat.

„Putem să organizăm serii de câte 25 de copii, maxim de două ori pe an. Prima ediție din 2014 va avea loc cu începere de săptămâna viitoare, 2 februarie. Tabăra este un loc special pentru tineri, deoarece sunt stimulați continuu să se exprime muzical. Pe parcursul evenimentului sunt încurajați să compună și cei care reușesc acest lucru primesc premii. Cei de la Hora Reghin au fost niște parteneri de nădejde, iar anul trecut au oferit 14 chitări, premii pentru tineri”, a mai spus muzicianul.

Toate detaliile legate de acest eveniment dedicat tinerilor le găsiți și pe site-ul tabarachitara.ro.