Joi, 7 martie 2019, ora 12, la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia va fi vernisată expoziția ”Mari fotografi din Transilvania. Secolele XIX-XX”.

Fiind vorba de un proiect de cercetare gândit pe mai mulți ani, prima expoziție din ciclu și volumul care o însoțește, prezintă schiţe biografice şi fotografii realizate de 5 fotografi transilvăneni: Samoilă Mârza (1886-1967) – Fotograful Unirii de la Alba Iulia, de la 1 Decembrie 1918, Ferenc Veress (1832-1916) – primul fotograf din Transilvania (în 1853, la Cluj-Napoca, şi-a deschis primul atelier foto), Alexandru Roşu (1854-1913) – primul fotograf român din Bistriţa, Szabó Gábor (1905-1982) – cel mai important artist fotograf din Făgăraş şi Suba Zoltán (1911-2009) – unul dintre fotografii marcanți ai  oraşului Baia Mare.

Expoziția a fost inițiată în anul 2018, în contextul aniversării Centenarului României Mari, de Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, în colaborare cu Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud și Muzeul Țării Făgărașului Valer Literat. De asemenea, ea a fost însoțită de un volum editat sub același generic.

Expoziția s-a bucurat de aprecierea publicului băimărean și a publicului din celelalte orașe transilvănene unde a fost itinerată (Bistrița, Năsăud, Făgăraș), în jurul ei născându-se interogații privind epoca, multe dintre acestea primindu-și răspunsurile în cadrul vernisajelor organizate de muzeele gazdă. Volumul s-a dovedit de bun augur fiind catalogat, de către cei care l-au văzut ori primit, drept un aport istoriografic ilustrativ pentru destinul celor 5 fotografi transilvăneni, cu informații utile pentru cei interesați, iubitori de istorie (locală, regională, națională, chiar internațională) și de fotografie veche.

Invitația adresată de muzeul albaiulian tuturor este aceea de a trece pragul expoziției pentru a afla o poveste compusă din mai multe povești, biografii adunate laolaltă, a celor din spatele aparatului de fotografiat și a celor din fața lui, într-o manieră atractivă, care îmbină textul cu imaginea, reușind să antreneze și mintea și inima și ochiul, deopotrivă.

Pentru cei interesați, expoziția va rămâne deschisă până în 9 aprilie.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.