Ministrul Culturii, George Ivașcu, a vizitat, vineri, șantierul din Cetate, unde se desfășoară lucrările pentru Monumentul Unirii. În urma acestei vizite, ministrul a afirmat că recepția monumentului va avea loc luni, 19 noiembrie 2018.

”Am fost pe șantier și, după discuția cu autorul și cu constructorii, vă asigur că luni monumentul va fi încheiat. Mai sunt 8 bucăți de ridicat, am înțeles că se ridică 4 pe zi, deci în 2 zile vor fi desăvârșite. Ne vom bucura de el așa cum am așteptat de 25 de ani. Cred că am înțeles cu toții că anul acesta Alba Iulia este orașul cel mai important!” a declarat George Ivașcu.

Ministrul Culturii a mai precizat că a făcut și o vizită primarului Mircea Hava, înainte de vizita pe șantier, și este mulțumit de cum a decurs colaborarea între Minister și autoritățile locale.

Întrebat despre forma monumentului, acesta a mai precizat : ”Eu cred că poate unul din obiectivele principale ale Ministerului Culturii e tocmai ca marile orașe să aibă monumente, busturi, statui,  care să reprezinte identitatea locală. Noi trebuie să învățăm să ne bucurăm de faptul că aparținem unei comunități. Cum arată monumentul, din punctul meu de vedere, el face această trecere spre Catedrala Încoronării prin cele 4 cruci, ne trimite dintr-o zonă a contemporanului într-o zonă istorică. Comentarii vor exista întotdeauna, dar s-ar putea ca domnul Buculei să vorbească cu domnul Zuckerberg să ia niște drepturi de autor”

În ceea ce privește investiția, ministrul a precizat că suma pentru care s-a votat anul trecut în decembrie prin lege a fost primită de către municipiul Alba Iulia. În această sumă sunt incluse lucrările pentru Monumentul Unirii, Axa Unirii și cele 29 de manifestări culturale cu ocazia Centenarului.

Parlamentarul PSD, Ioan Dârzu, a declarat în acest context : ”Consider că cei 33 de milioane de euro sunt bani îndestulători pentru activitate, chiar dacă toată lumea vrea mai mult și la final mai vrea ceva. Eu cred că sunt bani suficienți, iar diferența poate fi acoperită de la nivelul bugetului local. În acest proiect ne-am angrenat cu toții, guvernul, parlamentul, administrația locală și dumneavoastră (n.r. ministrul culturii). Dacă au apărut neprevăzute, sigur bugetul local e unul consistent și permite și acest lucru”.

Ministrul George Ivașcu a precizat, la final, că ar dori să fie în Alba Iulia de 1 decembrie chiar dacă va fi nevoit să ia un zbor de noapte pentru a veni de la Paris, unde se va afla într-o vizită oficială.