De 1 Decembrie, locuitorii și oaspeții Orașului Marii Uniri vor avea parte de o sărbătoare oarecum surprinzătoare, dar pe placul celor care nu gustă festivismele. Fiind o aniversare “rotundă”, multă lume se aștepta la manifestări ample, cu parade militare, inclusiv cu tehnică de luptă. Astăzi, autoritățile au anunțat însă că nu va fi vorba nici pe departe despre așa ceva și că doresc ca pe viitor sărbătoarea de la Alba Iulia să aibă o altă identitate.

“Făclii roșii, galbene și albastre, purtate de sute de cercetasi și adunate împreună într-o inimă tricoloră uriașă, stegulețe oferite gratuit tuturor șoferilor care vor trece prin zonă, picturi tricolore pe față pentru cei mici și nu numai, concerte și-un foc de artificii spectaculos – sunt doar câteva dintre punctele de atracție pe care municipalitatea din Alba Iulia le-a pregătit pentru cei care vor alege să trăiască aniversarea a 95 de ani de la Marea Unire, aici, în inima României”, se arată într-un comunicat dat astăzi publicității.

Totul va fi reunit sub marca “Festival de România”, un demers prin care autoritățile locale și județene anunță că vor să dea o nouă identitate evenimentului, să-l transforme într-o sărbătoare cu adevărat populară și să “elimine din peisaj” orice urmă de politic.

“Fără festivism, fără politică și politicieni, fără sigle de partid, fără discursuri, doar trăiri și simțiri românești: asta ne dorim să avem anul asta, de 1 Decembrie, aici, la Alba Iulia și, sunt convins, asta vom și avea. Pentru ca fiecare albaiulian și român să poată veni în Cealaltă Capitală pentru a sărbători Unirea”, a declarat Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia.

“Singurul steag pe care-l vom accepta e tricolorul nostru, sfânt, românesc. Bucuria se poate trăi simplu, românește: în roșu, galben și albastru”, a adăugat Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba.

 

1dec2