Minivacanţa de 1 Mai înseamnă deschiderea sezonului de distracţie în tot judeţul Alba. În perioada 1-3 mai oferta pentru cei care doresc să iasă din casă este foarte bogată. La Alba Iulia, Sebeș, Cugir, Rimetea și în Apuseni se desfășoară mai multe evenimente pentru toată lumea.

 Început de sezon turistic la Alba Iulia

garda apulumGarda Cetății și Legiunea XIII Gemina de la Apulum au început, de la 1 Mai, spectacolele zilnice. Astfel albaiulienii și turiștii au avut ocazia să vadă astăzi, prima dată în acest an, ceremonialul de schimbare a Gărzii în Cetatea Alba Carolina. Spectacolul, care va fi reluat zilnic până la toamnă, se va desfășura de la ora 12.00. De asemenea, în fiecare weekend va fi organizat și un ceremonial de seară, care va avea salve de tun și defilare cu torțe.

Tot de astăzi, Legiunea XIII Gemina de la Apulum a început seria spectacolelor din fața Porții a IV-a. Nu trebuie uitat nici Festivalul Roman Apulum, care înseamnă punerea în scenă a campaniilor  militare romane. De asemenea, vor fi organizate ateliere de lucru, jocuri pentru cei prezenți și  târguri de sclavi.

cugir„Zilele Tineretului” la Cugir

La Cugir se desfăşoară „Zilele Tineretului” la cabana Mistrețul, unde se vor fi organizate mai multe competiții sportive, dar și un Festival de Folk care va aduce în fața publicului cântăreți de renume.

Pe scena în aer liber, mâine și duminică, vor concerta: Mike Godoroja & Blue Spirit, Magda Pușcaș și prietenii, Marius Bațu și Desperado. Vor fi prezente și trupele locale: Cercul de Canto al Casei de Cultură, Vasile Palfi, Vali Iloaie, Grupul Aprentis, Star Dust, Milenium C , Amurg, Sereniti și invitați precum: Day One, Adriana Andreica, Arpy & Zip Band, Padre și Grupul Cetate.

Organizatorii, Primăria și Consiliul Local Cugir, împreună cu Casa de Cultură, au anunțat că vor fi puse la dispoziția celor care vor să participe la evenimente mijloace de transport în comun care vor circula din oră în oră, pe ruta Colegiul Național “David Prodan” – Cabana Mistrețu, începând cu ora 15.00.

„Mocănița” va circula între Abrud și Roșia Montană

În cealaltă parte a județului, cei care își petrec minivacanța de 1 Mai în Apuseni pot încerca și o plimbare cu “Mocănița” care va fi repusă în circulație, în scop turistic, în perioada 1-3 mai.

mocanitaGarnitura, care va fi formată dintr-o locomotivă cu aburi și două vagoane de epocă, va călători între Abrud și Roșia Montană.

Capacitatea maximă a trenului este de 54 de locuri, dar în cazul în care nu se strâng cel puțin zece călători, cursa este anulată. Plecările au loc din gara Abrud, la orele 10.00 și 16.00, iar sâmbătă și duminică și la ora 13.00. Un bilet dus-întors până la Roșia Montană costă 10 lei pentru adulți și 5 lei pentru copii.

aeromodeleDistracție la Sebeș

Cei care preferă aviaoanele în locul trenurilor pot participa la cea de-a 14-a ediție a Festivalului “Fun to Fly” de la Râpa Roșie, de lângă Sebeș. Cei care vor fi prezenți la acest eveniment vor putea admira zeci de aeromodele, care vor fi mânuite din remote-uri și joystick-uri, de către posesorii acestor modele care se vor ridica pe cerul din apropierea Sebeșului. Totodată, iubitorii parapantei au început deja zborurile în această zonă şi promit că vor face acest lucru până când vremea îi va ţine la adăpost.

După experiența de la înălțime, cei care petrec 1 Mai la Sebeș pot să opteze și pentru o plimbare cu barca pe lacul din centrul municipiului, unde în perioada 1-3 mai vâslitul este gratuit.

barcaPrimăria Sebeș a anunțat că a fost refăcută zona debarcaderului, au fost vopsite balustradele și pontonul din centrul insulei. Au fost aduse până la acest moment cinci bărci, iar în luna mai vor mai ajunge la Sebeș alte cinci bărci, iar de săptămâna viitoare, din data de 4 mai, cei care doresc pot să se plimbe zilnic cu barca între orele 12 și 19. Prețul unei plimbări va fi stabilit de consilierii locali, dar autoritățile au anunțat că va fi unul modic.

Concurs montan la Rimetea

Pe harta distracției din  această minivacanță putem semnala și Concursul Naţional de Drumeţie Montană PerPedes, organizat de Clubul de Ecologie și Turism Montan Albamont. Evenimentul, care anul acesta a ajuns la cea dea 35-a ediție, are în program mai multe acțiuni pentru iubitorii de munte, atât probe de aptitudini cât și probe culturale pline de umor.

perpedes