Juniorul albaiulian Mihnea Costachi a avut un start perfect la Campionatul European de juniori care se desfăşoară în perioada 21-30 septembrie la Porec (Croaţia), cu trei victorii în primele trei partide.

Potrivit antrenorului Marius Ceteraş, juniorul albaiulian în vârstă de 15 ani pare a fi într-o formă excelentă şi la acest turneu. În prima rundă, Mihnea a obţinut o victorie foarte frumoasă în doar 26 de mutări împotriva lui Ermin Sinanovic (Bosnia), după un atac fulgerător declanşat la mutarea 16 şi continuat cu un sacrificiu de pion pentru iniţiativa la mutarea urmatoare.

Partida din runda a doua cu Mladev Rajkovic (Serbia) a fost mult mai complicată, chiar dramatică. După un început echilibrat de partidă, Mihnea a jucat prea riscant, intrând în poziţie foarte dificilă. Deşi “în corzi”, campionul albaiulian  a rezistat eroic şi a reuşit să echilibreze jocul, adversarul său ratând momentul declanşării atacului decisiv. Finalul de partidă a aparţinut în totalitate lui Mihnea Costachi, care a obţinut avantaj material, pe care l-a transformat apoi impecabil într-o nouă victorie, obţinută dupa 56 de mutări şi aproape 5 ore de joc.

Partida din runda a treia împotriva lui Peter Ugroczky (Ungaria) s-a desfăşurat într-un singur sens. Juniorul CSU Alba Iulia a profitat de o inexactitate a jucătorului maghiar la mutarea 16 şi a lansat un atac dezlănţuit, încheiat la mutarea 39 cu câştigarea damei adversarului, moment în care juniorul maghiar s-a recunoscut învins. O partidă fără greşeală a elevului Colegiului National “Horea, Cloşca şi Crişan” din Alba Iulia, care s-a plasat astfel în plutonul fruntaş al categoriei juniori sub 16 ani, secţiune la care participă 67 de juniori din 37 de ţări.

Turneul se desfăşoară pe parcursul a 9 runde în sistem elveţian, aşa că partidele dintre favoriţii la primele locuri abia de-acum încep. Jocul foarte energic al juniorului albaiulian din primele 3 runde ne dă însă speranţe că Mihnea poate repeta evoluţia extraordinară de la Campionatul Mondial de juniori sub 14 ani din 2014, când a obţinut medalia de bronz, după un turneu în care nu a pierdut nicio partidă.

Premii pentru şahiştii albaiulieni şi la Corund

Pe de altă parte, la sfârşitul săptămânii trecute, comuna harghiteană Corund a găzduit în perioada 17-20 septembrie prima ediţie a Festivalului Internaţional de Şah “Ceramica” Corund, organizat de Asociaţia Clubul de Şah Ceramica Corund cu sprijinul Primăriei Corund şi al Consiliului Judeţean Harghita. Graţie echipei organizatorice, în frunte cu Sandor Levente, condiţiile de joc au fost impecabile, similare celor de la marile openuri din străinatate, a precizat Marius Ceteraş. La cele două secţiuni ale festivalului, seniori şi copii sub 12 ani, au participat 111 şahisti din România, Ungaria şi Germania, dintre aceştia 6 având titluri internaţionale.

marius ceterasŞahiştii de la CSU Alba Iulia s-au aflat în prim-planul întrecerilor, toţi cei 4 reprezentanţi ai clubului obţinând premii. Maestrul FIDE Marius Ceteraş s-a impus în proba de blitz cu 6 puncte din 7 partide, la egalitate de puncte cu următorii doi clasaţi, maestrul FIDE Lehel Vrencian (CN Aprily Lajos Braşov) şi maestrul internaţional Daniel Baratosi (CSU Ploieşti), dar având coeficient de departajare superior şi s-a clasat pe locul 5 în proba de şah clasic cu 5.5 puncte din 7 partide, la egalitate de puncte cu Sandor Petruţ (Chindia Targovişte), Daniel Baratosi (CSU Ploieşti) şi Radu Toma (AEM Luxten Timişoara), dar având în această probă coeficient de departajare mai slab. Proba de şah clasic a fost câştigată de Takacs Balazs (Ungaria).

Foarte bine au evoluat şi juniorii albaiulieni prezenţi la turneu. George Ileană şi Iustin Ciorgovean au acumulat 4,5 puncte şi au primit premiile speciale pentru cei mai buni juniori sub 14 în proba de şah clasic. Deşi a fost cel mai tânăr participant în secţiunea seniorilor, Radu Ţâmpea (9 ani) a acumulat 3 puncte din 7 partide în proba de şah clasic, în plus mezinul delegaţiei CSU Alba Iulia obtinând premiul special pentru cel mai bine clasat junior sub 12 ani în proba de blitz, în care a acumulat 4 puncte din 7 partide.