Asociația „Forum Apulum” invită, din nou, cinefilii la o proiecție de calitate și aduce în Alba Iulia una dintre cele mai apreciate producții cinematografice ale ultimilor ani, propunerea Danemarcei la Premiile Oscar.

Marți, 20 noiembrie 2018, de la ora 19:00, în sala „Apulum” de la Hotel Transilvania (Piața Iuliu Maniu, nr 11), va rula filmul „Vinovatul” – filmul de debut al cineastului danez Gustav Möller care a avut premiera mondială în competiția oficială de la Sundance Film Festival, unde a câștigat Premiul Publicului. Traseul festivalier al filmului a continuat cu International Film Festival Rotterdam, Transilvania International Film Festival (TIFF), Montclair Film Festival, Seattle International Film Festival, festivaluri unde Vinovatul / The Guilty a câștigat același trofeu: Premiul Publicului.

Pelicula este distribuită în România de Bad Unicorn cu sprijinul programului Europa Creativă al Uniunii Europene, recomandat de Radio Guerrilla. Trailerul filmului poate fi urmărit aici: https://youtu.be/nwxgwpB9RpI
Biletele, în valoare de 10 lei (5 lei pentru elevi/studenți), pot fi achiziționate în ziua proiecției de la fața locului sau de la Casa Forum (strada Regina Maria, nr. 18).

Mai multe detalii puteți găsi pe pagina de Facebook dedicată evenimentului: https://www.facebook.com/events/334359530724102/

Asger Holm (Jakob Cedergren), operator la serviciul de urgenţă 112, răspunde la apelul unei femei răpite. Când convorbirea se întrerupe brusc, începe o disperată căutare a victimei şi a agresorului. Folosindu-se doar de telefon, Asger se aruncă într-o cursă contracronometru pentru a salva femeia aflată în pericol, dar curând îşi dă seama că lucrurile nu sunt ceea ce par.

Viziunea regizorului a fost de a realiza un thriller plin de suspans și cu accent pe personaj, dar mai mult de atât, de a face un film care să ofere privitorului o experiență complet unică: “Consider că cele mai puternice imagini din film, cele care îți rămân întipărite în memorie, sunt acelea pe care nu le vezi. (…) Ideea filmului mi-a venit când am dat peste un apel 911 al unei femei răpite. Femeia călătorea cu mașina iar răpitorul se afla lângă ea, drept pentru care a vorbit în coduri la telefon. La început, am fost acaparat de suspansul apelului, ca oricare alt ascultător. Dar, apoi, am început să mă gândesc la motivul pentru care a fost atât de intrigant.” – Gustav Möller, regizor

În România, Vinovatul a fost prezentat în avanpremieră în competiția Transilvania International Film Festival, acolo unde publicul TIFF l-a votat ca fiind cel mai bun film din competiție.

FB Page: www.facebook.com/vinovatul

FB video: www.facebook.com/vinovatul/videos/459526351224180/

Gustav  Möller s-a născut în Göteborg în 1988. În 2015 a absolvit Școala Națională de Film din Danemarca, secția de regie, cu scurtmetrajul In Darkness͟ care a câștigat Next Generation Award la festivalul de film din Haugesund. Vinovatul / The Guilty este lungmetrajul său de debut.

Jakob Cedergren a devenit cunoscut în 2000, în miniseria daneză͞The Spider͟. A fost selectat în programul EFP Shooting Stars din 2005. În 2009 a primit Danish Academy Award și Critics Association Award pentrurolul din Terribly Happy͟ (regia: Henrik  Ruben  Genz). Pentru rolul din Submarino (regia: Thomas Vinterberg) a primit o nominalizare la Premiile Academiei Europene de Film în 2011.