Marţi, 31 martie, de la ora 16, la Alba Iulia va fi organizat un campionat de volei, menit să marcheze finalizarea unui proiect cu finanţare europeană care şi-a propus să ofere o nouă viaţă unor spaţii abandonate din oraş.

Proiectul „Reţea pilot focusată pe activităţi temporare ca instrumente de regenerare urbană” (TUTUR) a fost implementat de Primăria Alba Iulia în parteneriat cu municipalitățile din Roma și Bremen. Finanțată de către Uniunea Europeană prin programul URBACT II, inițiativa și-a propus introducerea metodei de utilizare temporară a spațiilor abandonate în vederea regenerării urbane a orașelor implicate.

Mai exact, Primăria Alba Iulia şi-a propus să identifice imobilele și spațiile abandonate, care pot deveni obiectul unor proiecte de investiții economice, culturale sau sociale și care pot anima și regenera aspectul fizic aparținător cartierelor din municipiu.

Cea mai vizibilă activitate temporară implementată în Alba Iulia și sprijinită financiar reprezintă amenajarea terenului de volei pe nisip situat în șanturile Cetății Alba Carolina, în apropiere de Poarta I, prin punerea la dispoziție gratuită a terenului de către Primărie și Consiliu Local. “Discutăm de rezultatul unui protocol de cooperare încheiat între Primăria Municipiului Alba Iulia, dl. Moc Răzvan și dl. Kalanyos Cristian, inițiatori ai acestui proiect, care au sprijinit lucrările de amenajare și minimele dotări necesare pentru practicarea jocului de volei. Primăria Municipiului Alba Iulia a solicitat și obținut acordul Direcției Județene pentru Cultură Alba pentru utilizarea spațiului cu caracter temporar și a derulat diverse activități necesare amenajării terenului: precolectarea, colectarea și transportul gunoiului menajer, punerea la dispoziție a unei toalete ecologice etc. Astăzi, în urma refuncționalizării acestui spațiu abandonat, cetățenii orașului se pot bucura gratuit de un teren de volei pe nisip deschis pentru încurajarea mișcării, sportului și activităților în aer liber”, au transmis reprezentanţii Primăriei Alba Iulia.

Unde puteţi să vă înscrieţi

Campionatul de volei de marţi va avea loc pe terenul de volei pe nisip situat în șanturile Cetății Alba Carolina, lângă Poarta I. Iubitorii de mișcare în aer liber sunt invitaţi să se înscrie în competiție la numărul de telefon: 0745.775.157 – Kalanyos Cristian.

Echipele vor fi formate din doi coechipieri, în funcție de numărul participanților înscriși în competiție, iar participarea este gratuită.

Pe de altă parte, în baza aceluiaşi proiect, în luna decembrie a anului trecut, Alba Iulia a fost gazda unei întâlniri transnaționale organizată în cadrul proiectului, la care au participat partenerii consorțiului din Roma și Bremen, cu scopul de monitorizare a activităților proiectului. Cu ocazia acestei întâlniri au fost puse în valoare spațiile neutilizate din interiorul Palatului Principilor, respectiv din cadrul magazinului Unirea. Unul dintre spațiile neutilizate ale magazinului Unirea a devenit sala de conferințe, în timp ce Palatul Principilor a găzduit o reprezentație artistică a grupului Skepsis foarte apreciată de audiență.

“Din păcate rareori ne oprim să privim în spate, motivați fiind de a răzbate în proiecte actuale. Alba Iulia a avut curajul să reacționeze la această provocare insolită sau, mai bine zis, să acționeze respectând această rețetă de revitalizare prescrisă în proiectul TUTUR. Relațiile inițializate demonstrează că la nivel local există solidaritate și că știm oricând să trecem de la vorbe la fapte. Acest demers ar putea însemna o mică profeție despre cum s-ar putea transforma multe dintre spațiile atractive, dar neutilizate din Alba Iulia, despre felul în care pot integra artă, sport, servicii sau orice altceva”, a declarat Nicolaie Moldovan, administratorul public al municipiului Alba Iulia.