Astăzi a început, oficial, strângerea de semnături pentru unirea României cu Basarabia în cadrul campaniei ”1 milion pentru Unire” inițiată de Alianța pentru Centenar.

Publicitate

Alianța pentru Centenar este o coaliţie a peste 100 de organizații civile dedicată desfăşurării de evenimente şi de acţiuni în vederea formulării, promovării şi adoptării oficiale a reunificării Basarabiei cu România drept proiect de ţară.

”Coaliția propune spre adoptare un preambul în Legea Fundamentală, similar celui din Constituția Germaniei, în care va fi prevăzut dreptul poporului român de a se reunifica pașnic, în concordanță cu Tratatul de la Helsinki (1975). Reprezentanții organizațiilor unioniste au format grupuri de inițiativă în mai multe județe din România pentru strângerea semnăturilor necesare modificării Constituției” se arată în comunicatul de presă al Alianței.

Pentru introducerea preambulului de revizuire a Constituției, unioniștii au nevoie de minim 500.000 de semnături pe care le pot strânge pe parcursul a 6 luni.

”Inițiativa a fost publicată în Monitorul Oficial în 19 septembrie, ceea ce înseamnă că avem timp până în 19 martie 2019. Până în prezent am strâns circa 130.000 de semnături, din care 15.000- 20.000 sunt din partea basarabenilor cu cetățenie română” a declarat George Simion, președinte Acțiunea 2012 din cadrul A.C.

Marșul Centenarului – punctul de forță al campaniei ”1 milion pentru Unire”

Punctul de forță al campaniei de strângere de semnături îl constituie ziua de 1 decembrie și organizarea Marșului Unirii. În acest sens, de la toți participanții la marș se vor lua semnături pentru proiectul de modificarea Constituției în cele 10 corturi special amenajate.

”Cu această ocazie estimăm circa 10.000 de basarabeni și alte zeci de mii de români prezenți la ora 8.00 în gara Alba Iulia, punctul de pornire al marșului. La marș vom avea steaguri tricolore atât orizontale, cum erau în 1918, cât și verticale, așa cum sunt în prezent și vom cânta cântece patriotice specifice. Pe cât posibil, vom fi costumați în costumele naționale. Va fi cea mai mare manifestare ca număr de participanți, din Anul Centenarului” a declarat președintele Acțiunii 2012.

Traseul marșului are 6 kilometri, pe traseul Gara Alba Iulia – Bulevardul Ferdinand – str. Tudor Vladimirescu – str. Emil Racoviță – Bulevardul Republicii – Calea Moților – strada Doctor Ion Rațiu – Bulevardul Horea – Piața Tricolorul – strada Unirii.

Autoritățile locale din satele din județul Alba și din județele din proximitate fac un apel către toți românii să vină la Alba Iulia, chiar dacă nu au cazare: vor găsi în propriile localități metode a a întâmpina oaspeții care vin din toate regiunile unde trăiesc români.