exponatul-lunii-octombrie-bunMuzeul Național al Unirii din Alba Iulia va vernisa marți, 6 octombrie, de la ora 11.00, „Exponatul lunii octombrie”. Reprezentanții muzeului spun că a devenit deja o tradiție ca, în luna octombrie, evenimentul să fie consacrat momentului Încoronării din 15 octombrie 1922, unul din evenimentele istorice de referință petrecute la Alba Iulia.

Potrivit istoricilor colecția de periodice a muzeului cuprinde și ziarul local „Vestea”, cu o apariție constantă în Alba Iulia anilor ’20. Numărul special din data de 15 octombrie 1922 a fost dedicat în bună parte ceremoniei ce urma să se săvârșească, având articole omagiale la adresa regilor, poezii închinate lui Ferdinand și Mariei, apeluri către populație etc.

Spre deosebire de evenimentul Unirii din 1 decembrie 1918, când doar 6 clișee au fost executate la Alba Iulia, Încoronarea a beneficiat de mult mai multă atenție în scopul imortalizării evenimentului. Pe lângă seria numeroasă de fotografii, s-a realizat și un film cinematografic. Exponatul propus reprezintă, în fapt, un Jurnal sonor din 1939, realizat de Oficiul Național al Cinematografiei din București, care cuprinde și imagini filmate la 15 octombrie 1922.

Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia și Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia.