Mai mulţi producători din Alba au depus documentaţia necesară pentru atestarea unor produse tradiţionale. La acest moment judeţul nostru are 46 de produse tradiţionale atestate şi se află pe locul III la nivel naţional, dar aspiră la locul al II-lea după completarea acestei liste.

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor de Produse Tradiţionale şi de Casă, Alba Transilvania, Călin Matieş, a declarat că, în perioada următoare, mai mulţi producători de brânzeturi şi dulceţuri, care respectă reţetele tradiţionale vor primi atestate pentru mărfurile lor.

„Produsele tradiționale trebuie să respecte niște criterii foarte stricte. Acestea trebuie să fie realizate din materie primă locală și trebuie să respecte rețeta tradițională, fără conservanți sau amelioratori. De asemenea, procesul tehnologic este diferit de cel industrial, există o limitare a cantității produse și cea mai mare parte a procesului de producție trebuie să fie realizată manual. Pe lângă aceste cerințe producătorii trebuie să prezinte și o documentație legată de istoricul acestor produse”, a explicat Călin Matieș.

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor de Produse Tradiţionale şi de Casă, Alba Transilvania, Călin Matieş, a explicat că aceste produse sunt importante și pentru comunitate, deoarece în jurul lor se pot crea mici unități de producție, care să asigure locuri de muncă pentru mai multe persoane.

„Cei care produc cașul de Loman sau mezelurile tradiționale de la Vadul Moților au arătat că în jurul acestor produse se poate dezvolta și comunitatea. Important este ca acești producători să fie susținuți de cumpărători. Este în interesul nostru să cumpărăm produse românești pentru că în felul acesta toată lumea prosperă”, a declarat Călin Matieș.