Din această lună a intrat în vigoare noua lege a muntelui, care prevede valorificarea resurselor din zonele montane, conservarea peisajului şi a biodiversităţii şi dezvoltarea activităţilor economice specifice.

Legea prevede sprijin financiar şi material pentru cei care aleg să-şi organizeze gospodăriile sau să profeseze în aceste zone.

Astfel familiile tinere de agricultori care îşi intemeiază gospodării, în zona montană, şi cresc animale vor fi scutite timp de 5 ani de impozitul agricol pe venitul realizat, iar apoi vor plăti doar 50% din acesta.

Legea mai prevede că specialiştii agricoli, medicii şi profesorii în vârstă de până la 35 de ani care se stabilesc în comune sau sate montane aflate la peste 20 de kilometri distanţă de un oraş beneficiază de o primă de instalare echivalentă cu un salariu de bază şi de sprijin financiar pentru cumpărarea şi construirea de locuinţe. O primă similară primesc şi învăţătorii care aleg să profeseze în sate sau cătune montane izolate.

Legea aduce reglementări şi în privinţa pensiunilor agroturistice, unde hrana destinată turiştilor sub formă de produse proaspete sau procesate trebuie să provină din gospodăria proprie sau de la alte ferme din zonă.                                                                 Totodată, autorităţile Administraţiei Publice Locale vor asigura anual o cantitate de lemn pentru practicarea unor meşteşuguri tradiţionale. Legea muntelui introduce și interdicția de a colecta apa izvoarelor sau pârâurilor și folosirea acesteia pentru microhidrocentrale, dacă nu se asigură necesarul de apă pentru animalele sălbatice și domestice.

Pentru punerea în practică a acestei legi se alocă un miliard de euro pe o perioadă de 10 ani de la bugetul de stat.