Iubitorii de natură şi de fotografii inedite au ocazia, şi în acest an, să urmărească lebede pe lacul din Petreşti. Un tânăr exemplar a fost fotografiat, în prima zi a lui 2015, de către profesorul Florin Toncean, pasionat de păsări şi escapade în natură.

Dealtfel, el este cel care a surprins şi anul trecut două lebede în acelaşi loc, însă la sfârşitul lunii ianuarie.

Citeşte şi: Spectacolul naturii. Două lebede își petrec iarna pe lacul din Petrești

Profesorul Florin Toncean monitorizează din anul 2002 prezenţa lebedelor pe lacul din Petreşti, dar şi din alte locuri din judeţ şi din ţară. Potrivit statisticii realizate de acesta, în anul 2002 au fost semnalate 14 lebede, atunci păsările fiind văzute şi pe lacul Căpâlna.

Apoi, lebedele au putut fi admirate aproape în fiecare an, cele mai multe fiind văzute în 2010, respectiv 43 de exemplare. În ultimii ani, în judeţul Alba au mai fost văzute lebede la Daia Română, Vinţu de Jos şi pe râul Mureş, lângă Aiud, însă în primăvară, din martie până în mai.

“Cygnus olor – lebădă de vară, este în prezent în teritoriul intracarpatic, specie de pasaj rară, şi acolo unde apele nu îngheaţă, rămâne sporadic şi diverse perioade din timpul iernii. Cuibăreşte în câteva puncte, preferă, în special acumulările întinse şi pescăriile şi mai rar apele lin curgătoare”, a precizat Florin Toncean.