Aţi observat primii pomi înfloriţi? Toate se întâmplă cu un motiv, de astăzi se instalează oficial primăvara. Echinocţiul marchează începutul anotimpului cald din punct de vedere astronomic. Termenul „echinocțiu” provine din cuvântul latin „æquinoctium”, format prin contopirea cuvintelor „æquus” (egal) cu „nox, noctis” (noapte).

 


 

După această dată durata zilei, faţă de cea a nopţii, va fi în continuă creştere, până la data de 21 iunie, când va avea loc solstiţiul de vară, potrivit site-ului Observatorului Astronomic  „Amiral Vasile Urseanu” din București.

[box type=”green” ]Echinocțiu de primăvară nu este și data la care se trece la ora de vară, în anul 2014 această modificare se va face în noaptea dintre 29 spre 30 martie (ultima duminică din lună). Astfel, ora 3.00 a dimineţii de 30 martie devine ora 4.00, iar ziua va avea doar 23 de ore.[/box]

Frenomenul pe care îl marcăm astăzi în emisfera nordică a Pământului trebuie privit în revers în emisfera sudică, unde astăzi se marchează începutul toamnei astronomice. În regiunile polare, în emisfera nordică începe lunga zi polară, iar în cea sudică începe noaptea polară, care vor dura şase luni.