Numărul mediu de pensionari a scăzut în trimestrul trei al acestui an cu o mie persoane faţă de trimestrul precedent, ajungând la 5,224 milioane, arată ultimele date publicate de INS.

Publicitate

Raportul mediu dintre pensionari şi salariaţi a fost de 9 la 10, cu variaţii între diverse zone ale ţării, de la 5 pensionari la 10 salariaţi în Bucureşti până la17 pensionari la 10 salariaţi în judeţul Teleorman.

Pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 1070 lei, iar raportul dintre pensia medie nominala netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare (fără impozit şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate) şi câştigul salarial mediu net a fost de 55,3% (comparativ cu 51,1% în trimestrul precedent);

În acelaşi interval, pensia medie lunară a fost de 1.106 lei, mai mare cu 8,2% faţă de trimestrul precedent.

Pensia medie de asigurări sociale de stat a variat cu discrepanţe semnificative în profil teritorial, ecartul dintre valoarea minimă şi cea maximă fiind de 500 de lei (860 lei în judeţul Botoşani faţă de 1360 lei în Municipiul Bucureşti).

Pensionarii de asigurări sociale deţin ponderea majoritară (99,9%) în numărul total de pensionari. Pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă 89,6% în totalul celor de asigurări sociale.

Pe categorii de pensii, numărul pensionarilor pentru limită de vârstă a fost preponderent (76,1%) în cadrul pensionarilor de asigurări sociale. Pensionarii cuprinşi în categoriile de pensii – anticipată şi anticipată parţial – au reprezentat 1,9%.

Sursa: Institutul Național de Statistică