Cantautorul și interpretul de muzică folk Silvan Stâncel a lansat propunerea deschiderii unui muzeu al instrumentelor muzicale în Alba Iulia, pentru care cere sprijinul autorităților locale și județene. Muzeul, care ar fi o premieră în România, ar avea și sprijinul celui mai mare producător român de instrumente din lemn din țară,SC Hora SA, din Reghin.

Inițiativa artistului Silvan Stâncel vine după ce acesta a participat recent la cel mai mare târg de instrumente muzicale din lume, din Germania, unde a participat în calitate de invitat.

„Lansez în spațiul public și în special autorităților locale și județene din Alba ideea și propunerea fermă de a înființa în premieră în România Muzeul Instrumentelor Muzicale la Alba Iulia. Acest proiect ar aduce beneficii culturale atât locuitorilor orașului, cât și vizitatorilor, ar fi un punct de atracție turistică cel puţin la nivel național și ar asigura locuri de muncă. Totodată ar putea funcționa și ca centru cultural de proiecte muzicale (concerte, ateliere, cursuri, seminarii, dezbateri etc.) În urma participării mele recente la cel mai mare târg de instrumente muzicale din lume, Musikmesse Frankfurt – Germania, unde am susținut recitaluri și am reprezentat firma românească pe parte de chitară, am propus producătorului român de la Reghin, SC HORA SA, ideea înființării muzeului, iar acesta s-a declarat totalmente deschis, oferindu-se totodată să pună la dispoziție fond semnificativ de instrumente muzicale”, a declarat Silvan Stâncel.

Artistul albaiulian a precizat că are nevoie de sprijinul autorităților pentru realizarea unui proiect de management, identificarea resurselor logistice și punerea în practică a acestui muzeu.