Astăzi, în cadrul unei ceremonii festive care va avea loc la ora 15.30, va fi inaugurată sculptura Capsula Timpului ”România 2118”. Locul în care Capsula Timpului România 2118 va rămâne pentru următorul veac se află în Șanțurile Cetății Alba Carolina, în lateralul Podului Unirii, în apropierea celor două Catedrale și a Monumentului Unirii.

Capsula Timpului România 2118 poate fi admirată sub forma unei sculpturi din bronz, în formă de sferă. Conform inițiatorilor, sfera reprezintă globul pământesc și milioanele de români din întreaga lume. Este parțial îngropată într-un soclu de calcar, simbol al faptului că rădăcinile românilor de pretutindeni au rămas acasă, bine înfipte, indiferent de distanță. În fața sferei, pe soclul de calcar, se regăsește o carte deschisă, realizată tot din bronz, „simbol al triumfului cunoașterii asupra ignoranței, al dreptății asupra injustiției, al unității asupra dezbinării”.

În Capsula Timpului România 2118 au fost incluse mesajele a peste 200 de români remarcabili ai prezentului : Smiley, Ivan Patzaichin, Nicu Alifantis, Felicia Filip, Ion Caramitru, Nicu Covaci, Elisabeta Lipă, Marcel Iureș, Camelia Potec, Ștefan Stan, Alexandru Tomescu, Laura Badea, Cătălin Teniță, Lucian Mîndruță, Cătălin Striblea, Cristian Pîrvulescu, Cristi Danileț, Adrian Alui Gheorghe, Acad. Ioan Aurel Pop, Lazăr Comănescu, Eugen Doga, Daniel David, Sorin Mîndruțescu, Dorotheea Petre, Moise Guran și mulți alții.

 

Sunt incluși și români mai puțin cunoscuți opiniei publice din România: cercetători de mare perspectivă, antreprenori de succes, inventatori, veterani de război, voci ale societății civile etc.

Capsula Timpului „România 2118”  se va deschide peste 100 de ani, în data de 1 Decembrie 2118. Cu acea ocazie, se va da citire pentru prima oară celor 200+ de mesaje ale României anului 2018 pentru posteritate, „câte unul pentru fiecare an trecut de la Marea Unire, pe care românii o vor sărbători pe 1 Decembrie 2118”.

Proiectul este lansat de Liga Studenților Români din Străinătate și Fundația C.A.E.S.A.R., reprezentate de Sebastian Burduja care este și coordonatorul proiectului, cu sprijinul Primăriei Municipiului Alba Iulia.

Lista completă a autorilor, profilurile lor și un scurt fragment din scrisorile reunite în Capsula Timpului sunt disponibile pe site-ul proiectului: www.romania2118.eu.