Căpuşele pot transmite prin muşcătură bacteria Borrelia, care provoacă o afecţiune foarte gravă, boala Lyme. Din această cauză, medicii recomandă persoanelor care au fost muşcate de această insectă să se prezinte la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Alba, pentru îndepărtarea totală din piele a căpuşei.

Potrivit reprezentanţilor Secţiei de Boli Infecţioase din Alba Iulia, în ultimele două săptămâni 34 de persoane au ajuns la medic după ce s-au prezentat la UPU Alba Iulia şi alte şapte persoane au ajuns la medicii specialişti cu bilet de trimitere de la medicii de familie. Secţia de Boli infecţioase din Alba Iulia este singurul centru din județ unde pot fi efectuate testări pentru depistarea bacteriei Borrelia.

„Insecta trebuie scoasă cu totul din piele, de aceea este important ca persoanele mușcate să se prezinte la UPU. Dacă după 72 de ore de la mușcătură nu apare roșeață și umflătură proeminentă, riscul de transmitere a bacteriei care provoacă boala Lyme este foarte scăzut și nu este nevoie de un tratament. În cazul în care apar aceste simptome, este necesar tratamentul cu antibiotice pentru 21 de zile şi, uneori, chiar mai mult”, a spus medicul specialist Adina Curcă.

 


 

Boala Lyme mai este numită și „boala cu 1000 de feţe”, deoarece afectează întregul organism, cu efecte grave pe termen lung. Tratamentul poate dura ani de zile şi presupune administrarea de antibiotice pe perioade lungi de timp.

Medicii au identificat stadii mai mult sau mai puţin distincte, dar un nucleu de simptome care se regăseşte la majoritatea pacienţilor.

Stadiul 1: Eritemul cronic migrator (ECM) — borrelioza Lyme începe de obicei cu o leziune tegumentară caracteristică, eritem cronic migrator (stadiul 1).

Stadiul 2: Infecție diseminată — după mai multe zile până la săptămâni, spirochetele se pot răspândi prin sânge spre alte organe din corp.

Stadiul 3: Infecție persistentă — luni până la ani mai târziu pot apărea semnele unor complicații grave.

De multe ori pacienţii reacţionează diferit în funcţe de mai multe date specifice: vechimea bolii, numărul de agenți patogeni care au provocat infecția sau sistemul imunitar al bolnavului.