Ministerele Sănătăţii şi Educaţiei pregătesc un ordin comun prin care se va specifica faptul că intrarea copiilor în colectivitate se va face doar cu avizul medicului de familie, fără prezentarea rezultatului analizelor bacteriologice. Declarația a fost făcută, după cum relatează Mediafax, de secretarul de stat Dorel Săndesc, după ce mai mulți medici au reclmat inutilitatea testărilor solicitate de grădinițe și școli, care potrivit unor cadre medicale sunt un adevărat pericol și reprezintă, în fapt, doar un alt mod de a îmbogăți laboratoarele.

Publicitate

Medicii infecționiști au atras atenția că aceste testări în masă pot fi și deosebit de periculoase deoarece se pot depista copii care sunt doar purtători ai anumitor bacterii și care primesc tratament cu antibiotic, deși nu este nevoie de astfel de prescripție medicală. În acest fel se poate ajunge la un abuz de antibiotice, care pe termen lung poate crea bacterii rezistente, mult mai greu de îndepărtat. Potrivit ultimelor rapoarte, România este pe locul doi în UE în ceea ce privește consumul de antibiotice.

„Pregătim un ordin comun al Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Educaţiei pentru a prezenta explicit condiţiile medicale necesare înscrierii copiilor în unităţile de învăţământ, la începutul anului şcolar. Începând din anul şcolar 2015-2016, elevii vor prezenta o adeverinţă de la medicul de familie prin care se atestă faptul că respectivul copil sau elev este clinic sănătos şi nu suferă de o boală contagioasă”, a spus Dorel Săndesc pentru Mediafax.

Potrivit reprezentanților Ministerului Sănătății efectuarea examenului faringian și a coproculturii nu erau nici până acum obligatorii, dar făceau parte dintr-o cutumă și multe grădinițe și școli obligau părinții să prezinte aceste analize la înscrierea în sistemul de învățământ.

Secretarul de stat Dorel Săndesc a mai precizat că analizele trebuie totuși făcute dacă medicul de familie suspectează o boală infecțioasă la copil.

Sursa foto: meternitate.ro