A trecut Moş Nicolae, a venit şi prima zăpadă şi cu siguranţă am început să facem planuri pentru Crăciun şi Revelion. Fiecare femeie ştie că, în zilele de sărbătoare, vestimentaţia este foarte importantă. În ultimii ani, accesoriile şi decoraţiunile handmade au devenit o modă şi la fel şi iile româneşti care, atât tradiţionale cât şi stilizate, pot deveni elementul de forţă al unei ţinute. Mai multe personalităţi din România, dar şi vedete de la  Hollywood, au păşit pe covorul roşu cu o ie cu motive româneşti.

Ia tradiţională  poate fi confecţionată din bumbac sau in şi are broderie pe mâneci, pe piept şi la gât. Modelele acestor broderii pot fi foarte variate, în funcţie de zona geografică de provenienţă, la fel şi culorile.

„Atunci când ne îmbrăcăm cu un costum popular de fapt ne gătim, înseamnă că este o zi de sărbătoare. Iile românești, pot fi și realizate atât pentru bărbați cât și pentru femei. Materialul însă diferă și chiar și elementele decorative. Iile pentru femei sunt mai subțiri și mai elegante. Motivele se pot realiza acum și la mașina de brodat, dar crearea unui model tot durează două-trei zile. Preţul pornește de la 400 de lei în funcție de dificultatea modelului”, a spus Monica Macavei, proprietara unui atelier unde se realizează costume populare.

Iile stilizate, cele care au reușit să se impună atât în ținutele casual cât și în cele elegante, sunt de obicei realizate dintr-un material mai subțire și pot fi găsite în târgurile meșteșugarilor, dar și în magazinele virtuale, iar prețul lor pornește de la 300 de lei. Așa că dacă aveți uitată prin lada de zestre a bunicii sau prin dulap o ie românească, puteți să o scoateți, să o recondiționați și să o purtați. Cu siguranță veți avea mult succes.

ie romaneasca -monica macavei ie rom h ie romaneasca- monica macavei 1

sura foto: iile traditionale-costumepopulara.webgaeden.ro, revista unica, revista cancan