havagestDupă ce Garda de Mediu Sibiu a dispus interzicerea depozitării, la Cristian, a deșeurilor provenite din alte județe, gunoaiele din Alba au fost transportate cu un convoi de TIR-uri la Târgu Jiu. Primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, a anunțat astăzi, 28 octombrie, într-o conferință de presă, că prefectul județului Alba, Gheorghe Feneșer a inspectat groapa de gunoi de la Cristian unde a constatat că mai există spațiu de depozitare.

Potrivit primarului din Alba Iulia, reprezentantul Guvernului în teritoriu va solicita ministrului Mediului, Grațiela  Gavrilescu, reprimirea deșeurilor din Alba la groapa de la Cristian.

„Există loc de depozitare, într-un depozit  gunoaiele se tasează la 0,9, dar aici prin măsurile pe care le-a luat firma, se tasează la 1,21, deci 33% încape în plus, pe lângă locul gol care este. Deci, este loc este spațiu de mii de tone de depozitare, pentru o lună, două, până găsim soluții”, a declarat Mircea Hava.

Primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava a mai spus  că au fost purtate discuții și cu alți operatori și au  fost luate în calcul și alte variante pentru soluționarea problemei deșeurilor. Printre acestea și depozitarea temporară a gunoaielor la o groapă de gunoi din Ocna Mureș.

„La Ocna Mureș există o societate, care și-a cerut și are toate avizele pentru un depozit de deșeuri, depozit temporar. La ora aceasta cei de la Consiliul Județean, Garda de Mediu sunt acolo ca să vadă dacă vor găsi o soluție ca să depozita temporar acolo. Sunt vreo 3.500 mp acoperiți, poate ar mai trebui făcute ceva lucrări, care s-ar putea face în una, două zile, ca să se poată depozita acolo”, a mai declarat Mircea Hava.

Potrivit edilului din Alba Iulia o soluție la problema deșeurilor din județul Alba va fi găsită în zilele următoare.

Primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, a mai declarat că cea mai bună soluție pentru locuitorii din județul Alba ar fi groapa temporară de la Ocna Mureș, deoarece în acest caz tarifele de colectare și transport a gunoaielor ar fi recalculat și ar fi mai mic, deoarece sunt doar  aproximativ 40 de km până la Ocna Mureș, față de cei circa 80 de km până la Cristian. Dacă soluțiile avansate la acest moment nu vor fi posibile și se va ajunge la transportarea gunoaielor la Târgu Jiu  tarifele vor crește din același considerent, drumul lung până acolo.