Săptămână agitată pentru toate instituțiile de urgență din județul Alba, după ce joi, 15 octombrie, în Cugir, a fost programat un exercițiu pentru gestionarea unei defecțiuni majore la Barajul Canciu.

Publicitate

Prin scenariul aprobat, din cauza ploilor torențiale, Râul Mare ar urma să producă spărturi în Barajul Canciu, iar apa revărsată să ducă la inundarea zonei și a localităților din aval.

Misiunea forțelor de ordine a constat în mai multe situații de intervenție, și toate au fost îndeplinite cu succes, inclusiv evacuarea unei școli în care învață peste 150 de elevi. Iată activitățile testate în scenariu:

–          Deblocarea albiei Râului Mare în zona podului Roșu.

–          Acordarea de prim-ajutor unui membru al Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Cugir (SVSU), rănit grav în timpul deblocării albiei. După stabilizare, acesta este transportat de SMURD la spital.

–          Construirea unui dig de protecție din saci de nisip în dreptul Haltei CFR Cugir – str. Piața Europei. Participă activ Detașamentul de pompieri Alba Iulia, Garda de intervenție Sebeș, SVSU Cugir și personalul de la instituțiile implicate în situații de urgență.

–          Este evacuată Școala Gimnazială Iosif Pervain, având ca scop educarea preventivă a cadrelor didactice și a elevilor.

La desfășurarea de forțe au luat parte subprefectul Cornel Murg, viceprimarul Cugirului, Horea Rotche, dar și directorii și funcționarii instituțiilor implicate. „Exerciţiul şi-a atins scopurile de verificare a concepţiei de acţiune stabilită prin planul organizării şi desfăşurării exerciţiului, verificarea modului de organizare a cooperării între forţele participante, precum şi de realizare a unei informări complexe a populaţiei, privind modul de comportare în cazul producerii unor astfel de situaţii de urgenţă”, se arată într-un comunicat de presă.

Iată o galerie foto realizată de ISU Alba în timpul exercițiului:

incarcat saci nisip exercitiu cugir - foto ISU Alba interventie exercitiu cugir - foto ISU Alba exercitiu cugir saci nisip - foto ISU Alba exercitiu cugir  - foto ISU Alba evacuare scoala cugir - foto ISU Alba evacuare scoala 2 cugir - foto ISU Alba sedinta exercitiu cugir - foto ISU Alba pompieri exercitiu cugir 2 - foto ISU Alba masina interventie cugir - foto ISU Alba pompieri exercitiu cugir - foto ISU Alba

Exercitiu Cugir 2015. Foto: ISU Alba
Exercitiu Cugir 2015. Foto: ISU Alba