România rurală are atât de multe lucruri minunate de oferit, pe care, din păcate, multe persoane care trăiesc în orașe, nu le descoperă. Târgul Național de Turism de la Albac reprezintă, de 13 ani, o modalitate de promovare a tradițiilor, a gastronomiei românești, a portului popular și a frumuseților naturale cu care își întâmpină turiștii satele românești. 

Staţiunea turistică Albac din Munţii Apuseni este la sfârşitul acestei săptămâni capitala turismului rural românesc găzduind o nouă ediţie a Târgului Naţional de Turism Ruralunicul târg de turism rural din România.

Târgul se desfăşoară în perioada 1 – 3 septembrie şi este un eveniment amplu care reuneşte cererea şi oferta din domeniul turismului rural românesc. La ediţia din acest an a târgului sunt promovate oferte turistice din zeci de zone sau localităţi rurale din România acestea fiind reprezentate de consilii judeţene, primării sau operatori din turism.

Ediţia din acest an a Târgului Naţional de Turism Rural a fost deschisă oficial, sâmbătă, la ora 10,00, de sunetul unic al tulnicelor, instrument simbolic al Munţilor Apuseni. Participanţii au fost apoi invitaţi să vadă oferta zonelor turistice prezente la târg dar şi ateliere de meşteşuguri populare şi de gastronomie tradiţională amenajate special în zona expoziţională. În acelaşi timp a fost realizat şi vernisajul unei expoziţii de artă fotografică cu instantanee realizate de clasa de arte vizuale a Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba, coordonată de Vasile Sârb. Reprezentanţii agenţiilor de turism au fost apoi provocaţi şi sâmbătă la un nou info-trip de această dată în zona Munţilor Apuseni.

La ora 15,00 a avut loc vizionarea filmului „Monografia etnografică a comunei Albac”, iar de la ora 16,00 a avut loc prima ediţie a Concursului de interpretare la tulnic „In memoriam Elena Pogan”, în care au evoluat şi ansamblurile folclorice din Unirea, „Brădeana” din Sohodol şi „Arieşul” din Câmpeni.

În premieră în acest an, Târgul Naţional de Turism Rural de la Albac cuprinde şi un concurs inedit, „Comoara ascunsă din staţiunea turistică Albac”, la care participă zeci de membri ai cluburilor de orientare turistică din ţară.

La ora 17,00 a avut loc la sediul Primăriei comunei Albac, conferinţa naţională „Turismul rural românesc – tradiţie şi modernitate” în care au fost dezbătute strategiile naţionale şi regionale pentru dezvoltarea turismului rural, legislaţia în domeniu dar au fost prezentate şi exemple de bune practici din turism.

Seara s-a încheiat cu un concert de muzică folk în care au evoluat Ionel Eremia şi Mădălina Amon, Grupul „Primavera” al Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba, iar momentul cel mai aşteptat a fost recitalul Trupei Talisman, invitat special fiind naistul Nicolae Voiculeţ, Ambasador al Turismului Rural Românesc. Petrecerea a durat până târziu în noapte cu un foc de tabără şi focuri de artificii.