Alba Iulia a înregistrat, în ultimii ani, o dezvoltare într-un ritm destul de alert, comparativ cu alte orașe mai mari din România, însă nu reprezintă încă o alternativă atractivă de relocare pentru populația din alte zone ale țării. Cel puțin asta rezultă din studiul “Oraşe-magnet, Migraţie şi navetism în România”, realizat de Banca Mondială.

Marți, a avut loc în Alba Iulia o dezbatere pe această temă, la care au participat Marius Cristea și Marcel Ionescu Heroiu, în calitate de specialişti seniori ai Băncii Mondiale în dezvoltare urbană şi regională. Studiul a fost realizat pentru a creiona o imagine de ansamblu a dezvoltării socio-economice a României din ultimii 17 ani, a factorilor care au generat sau dimpotrivă au împedicat dezvoltarea unei urbe.

În cadrul discuției de marți, s-au dezbătut principalele constatări și propuneri ale studiului referitor la municipiul Alba Iulia.

Potrivit datelor rezultate din acest studiu, Alba Iulia a atras un număr semnificativ de tineri, grație Universității ”1 Decembrie 1918”. Astfel, municipiul a ajuns să fie cel mai mare centru universitar, raportat la numărul de locuitori, având aproximativ la fel de mulți studenți ca orașe cu o populație de 5 ori mai mare.

Printre recomandările experților Băncii Mondiale pentru Alba Iulia se numără dezvoltarea unei strategii care să înglobeze cât mai mult din zonele limitrofe orașului și chiar județului, precum și promovarea intensă a progreselor socio-economice făcute, astfel încât Alba Iulia să devină un loc dezirabil pentru populația activă din alte localități ale României.