Mai bine de 50 de români care trăiesc în Luxemburg au sărbătorit, în seara zilei de 24 iunie, în Piaţa Clairefontaine, Ziua Universală a Iei. Evenimentul s-a aflat la cea de-a doua ediţie şi are şanse să devină o tradiţie pentru aceşti români aflaţi departe de casă, dat fiind succesul de care se bucură.

ziua iei la uxemburg retro“Am fost şi anul trecut, doar cu ie, şi mi-a plăcut, aşa că am “recidivat”. Ideea e simplă. Se lansează invitaţii pe facebook şi ne întâlnim în centrul oraşului. Pe lângă faptul că reuşim să arătam o mică parte din tradiţiile noastre, e şi o bună ocazie să mai cunoaştem oameni noi. Nu au venit doar români, ci şi câţiva străini. Ne-am admirat costumele şi iile, am făcut poze, am fost “atracţie turistică” pentru cei care treceau pe acolo”, ne-a povestit Gabriela, o albaiuliancă ce trăieşte în Luxemburg şi care a purtat cu mândrie un costum popular autentic din judeţul Alba.

Ea a menţionat că, în Luxemburg există şi un grup de dansuri folclorice aşa că s-a şi dansat. La început au dansat cei din grup, dar la Braşoveancă s-au prins mai mulţi în joc.

Românii au petrecut cam o oră în piaţa din centrul Luxemburgului, după care s-au mutat la o terasă. Acolo au avut ocazia să vadă şi o mini-expoziţie de ii. Mai exact, una din organizatoarele evenimentului şi-a adus colecţia personală de ii – impresionantă, potrivit celor care le-au văzut – şi le-a expus pe terasă.

Anul trecut, la eveniment a participat şi primarul Luxemburgului, actualul prim-ministru, care a petrecut ceva timp alături de români şi a făcut poze.

sursa foto: Facebook – Ziua Universala a iei in Luxembourg
ii luxemburg1 ii luxemburg2 ii luxemburg3 ii luxemburg4 ii luxemburg5 ii luxemburg6 ii luxemburg7 ii luxemburg8ii luxemburg9