Organizată în premieră la Alba Iulia, Cupa României la șah rapid a oferit iubitorilor sportului minții albaiulieni un spectacol total, oferit de cele 22 de echipe participante, 18 în competiția masculină și 4 în cea feminină. Competiția a fost câștigată de Politehnica Iași, la fete, în timp ce întrecerea masculină a fost câștigată din nou de CSM Baia Mare.

La feminin, așa cum era de așteptat, lupta s-a dat între Politehnica Iași, antrenată de Vlad Ungureanu, și CSM București, condusă la Alba Iulia de tehnicianul spaniol Renier Castellanos. Deși pornea cu șansa a doua, echipa ieșeana a reușit să se impună cu 2-1 în ambele meciuri jucate. La mesele 1 și 2 jucătoarele celor două echipe, Irina Bulmaga și Camelia Ciobanu (Politehnica Iași), respectiv Corina Peptan și Raluca Sgarcea (CSM București), și-au împărțit victoriile în cele două meciuri, diferența fiind făcută de evoluția de senzație a Mirunei Lehaci (13 ani), care s-a impus în ambele meciuri împotriva mult mai experimentatei junioare Andreea Cosman. De notat că Miruna a câștigat toate cele 6 meciuri jucate la Alba Iulia, la finalul competiției primind aplauze generoase din partea asistenței în momentul în care i-a fost înmânată, în cadru festiv, scrisoarea trimisă de președintele României, Klaus Iohannis, în care era felicitată pentru obținerea titlului de campioană mondială școlară, obținut la finalul lunii aprilie în competiția desfășurata la Iași.

Întrecerea masculină a fost una marcată de prezența unuia din cei mai buni șahiști din lume în ultimele două decenii, Alexei Shirov (Letonia). Campion mondial de juniori sub 16 ani în 1988 la Timișoara și junior sub 20 de ani în 1990, marele maestru leton a devenit vicecampion mondial FIDE în 2000, când a fost învins în finala disputată împotriva indianului Viswanathan Anand, fiind de asemenea finalist al Cupei Mondiale în 2007, când a pierdut împotriva lui Gata Kamsky. În anul 1999 Alexei Shirov ar fi trebuit să joace un meci pentru titlul mondial cu Gary Kasparov, după ce îl învinsese pe Vladimir Kramnik cu 5,5 – 3,5, însă Kasparov a refuzat să joace acel meci, punându-și titlul în joc împotriva lui Vladimir Kramnik în 2000, ceea ce în cele din urma a dus la sciziunea șahului mondial în două organizații în următorii ani.

La Alba Iulia marele maestru international Alexei Shirov a condus spre câștigarea cupei echipa CSM Baia Mare, din a cărei componență au mai făcut parte marii maeștri internaționali Andrei Murariu și Tiberiu Georgescu, maestrul internațional Vlad Barnaure și juniorul Andrei Dolana. Echipa condusă de managerul Ioan Daniel Pop se află la a cincea victorie consecutivă în Cupa României, performanța de la Alba Iulia fiind cu atât mai meritorie cu cât din echipa au lipsit doi titulari de drept, Dieter Nisipeanu și Levente Vajda, care în aceste zile participa la Openul Internațional al Ungariei de la Zalakaros.

Pe locul secund s-a clasat cealaltă mare favorită la câștigarea trofeului, AEM Luxten Timișoara, condusă de antrenorul emerit Sergiu Grunberg, pentru care au evoluat marii maeștri internaționali Constantin Lupulescu, Mircea Parligras și Vladislav Nevednichy, maestrul internațional Mihai Grunberg și juniorul Radu Toma. O mică surpriză a fost obținerea medaliilor de bronz de către Vados Arad, o echipă construită de excelentul organizator Alin Câmpeanu și formată din Adrian Petrișor, Dan Bogdan, Balla Tamas și David Alexandru. Arădenii au depășit alte două formații cu pretenții la medalii, Medicina Timișoara și Politehnica Iași, ultima avându-l ca junior pe albaiulianul Mihnea Costachi. Merită remarcată și evoluția foarte bună a echipei Șah Club Cugir, clasată pe un excelent loc 6.