7Proiectul „Museikon” a fost prezentat vineri la Alba Iulia, în cadrul unui eveniment la care au participat oficialități locale, reprezentanți ai clerului și oameni de cultură. Acesta va fi un complex muzeal unic în Transilvania, care va găzdui obiecte de patrimoniu printre care și două icoane deosebite, primele lucrări de artă sacră atestate în România, la 1539.

Complexul muzeal, care trebuie finalizat și inaugurat până la data de 30 aprilie, va îngloba în viitor și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” din Alba Iulia și va dispune de șapte săli de expoziție și un laborator de restaurare. Acesta va fi realizat în spațiul pe care l-a ocupat până de curând Secția de Psihiatrie a Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia. Președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, a declarat că secția va fi mutată într-o clădire nouă care va fi ridicată în curtea spitalului din Alba Iulia.

Proiectul „Museikon. Un nou muzeu al icoanei revitalizează o clădire monument istoric restaurată în Alba Iulia” este realizat în parteneriat de Consiliul Județean Alba, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, Arhiepiscopia Ortodoxă Română Alba Iulia și Universitatea din Bergen – Norvegia.  “Museikon” este finanțat în cadrul Programului PA16/ RO12 “Conservarea şi revitalizarea patrimoniului cultural și natural”, prin Mecanismul Financiar SEE 2009- 2014.

Proiectul Museikon are o valoare totală de 9.292.349,05 lei, din care valoare eligibilă este de 8.086.892,14 lei. Operatorul de program este Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului. Autoritatea de management – Punct Național de Contact – Ministerul Fondurilor Europene

Proiectul își propune mai multe obiective:

– Restaurarea și revitalizarea unei clădiri monument istoric din Alba Iulia, prin înființarea unui muzeu și facilități culturale

– Conservarea și restaurarea unei clădiri monument istoric din Alba Iulia

– Pregătirea colecțiilor pentru a fi valorificate în noul muzeu

– Dezvoltarea unei oferte culturale inovatoare, prin consolidarea relațiilor bilaterale

– Coordonarea proiectului și oferirea unei suficiente piste de audit

Restaurarea include întărirea elementelor structurale: fundații, ziduri și pardoseli. Pentru a face clădirea să funcționeze ca un muzeu modern, este necesară o separare funcțională: aripa de sud (clădirea propriu-zisă de patrimoniu) va fi, în întregime, publică, cu spații de expunere (3 temporar în subsol și 7 permanent la nivelurile superioare), în timp ce aripa de nord (extensia recentă) va fi folosită doar de către personal, pentru nevoile funcționale auxiliare: birouri, laborator de restaurare, spații de depozitare, vestiare.

Intervenţii pentru restaurarea a 52 icoane clasate dintre care 6 din colecția Muzeului și 46 din cea a Arhiepiscopiei. Prin acest proiect se restaurează și vor fi expuse cele mai vechi icoane datate din România.

Intervenţii pentru restaurarea a 15 cărţi vechi clasate din colecția Arhiepiscopiei. Colecția viitorului muzeu deține singurele file existente pe teritoriul României din cea mai veche carte în limba română păstrată: Evangheliarul tipărit la Sibiu în 1551.

Digitizarea întregii colecţii a inventarului Museikon, în scopul creării bazei de date și a clasării a 2500 de bunuri culturale

Organizarea unei expoziţia temporare de icoane în cadrul Muzeului Universităţii din Bergen. Vor fi expuse 30 de icoane pe lemn

Organizarea expoziției permanente de icoane din cadrul noului muzeu,  Museikon.

Sunt așteptate următoarele rezultate:

Un muzeu ospitalier, viu și accesibil – un nou obiectiv turistic în Cetatea Alba Carolina. Clădirea primului spital militar din România, totodată una dintre cele mai vechi construcții în stil baroc din Alba Iulia, este pus în valoare de  noul muzeu.

Două dintre cele mai valoroase colecții de artă veche românească vor fi puse la dispoziția publicului larg prin intermediul expozițiilor permanente și temporare.

Muzeul deține o colecție de mare valoare artistică și documentară,  impresionantă cantitativ (5.624 piese), din care 2.500 vor fi clasate. Colecția conține cu predilecție icoane din secolele XVIII-XIX.

Întreaga colecție va putea fi accesată prin intermediul site-ului www.museikon.ro

Un laborator, dotat la standarde actuale, de restaurare pictură tempera pe lemn și sticlă.

O bibliotecă de specialitate conținând circa 2.000 de volume de referință și circa 30 de serii aproape complete de periodice de specialitate publicate în România și în străinătate.

Museikon va oferi șansa de studiu și formare profesională, în special în domeniile: teologie, istorie, istoria artei și al restaurării.

Anual vor fi organizate  Școli de vară pentru studenți, muzeografi și restauratori.

Informații detaliate despre proiect pot fi obtinute de la Consiliul Județean Alba, pe cjalba.ro și, pe site-ul care va fi dedicat proiectului, museikon.ro.

5 4 8 1 6 3