Cetatea Alba Carolina a fost luată cu asalt, vineri dimineaţa, de iubitorii de mişcare. Cei mai mulţi au fost copii şi tineri, însă cei care au impresionat cu fost fost soţii Emil şi Margareta Sufleţel care, la peste 80 de ani, au alergat întreaga distanţa ţinându-se de mână.

Organizatorii au estimat că la eveniment au participat peste 800 de persoane. Manifestarea sportivă, care a marcat Ziua Europei, a fost organizată de Centrele Europe Direct Regiunea Centru și Alba Iulia, din cadrul ADR Centru și Fundația PAEM Alba, cu sprijinul Primăriei municipiului Alba Iulia, al DJST Alba și al Consiliul Județean Alba. Evenimentul s-a desfășurat pe întregul traseu din interiorul zidurilor fortificației Cetăţii Alba Carolina, cu pornire din faţa Catedralei Reîntregirii din Alba Iulia. Atenția spectatorilor a fost atrasă și de spectacolul oferit de peste 120 de copii de la patru grădinițe din Alba Iulia, care au prezentat costume ale unor personaje de basm și care au fost antrenați într-un flash-mob dansant, alături de alergători.

“Devenit deja o tradiție în Alba Iulia, Crosul Europei este un foarte bun prilej pentru promovarea valorilor europene către tineri, și nu numai, dar constituie și o oportunitate pentru cei mici să se distreze și să învețe, în același timp. Un Clown, o Prințesă și-un Pirat, dar și Hello Kitty, alături de figurine în mărime naturală ale Zeiței Europa și frumoasei Românii, precum și a unui super erou, întruchipat de ”EuroMan”, au animat participanții la Cros și au dat o veselă pată de culoare sutelor de tricouri albastre ale alergătorilor”, au precizat organizatorii.

Primul concurent care a trecut linia de sosire, Alexandru Pintea, din Blaj, a câștigat trofeul celui mai rapid alergător, precum și o bicicletă mountain-bike. Premierea tuturor câștigătorilor a fost realizată de vicepreședinții Consiliului Județean Alba, domnii Florin Roman și Alin Cucui, de viceprimarul albaiulian Gabriel Pleșa, de doamna Maria Ivan, director în cadrul ADR Centru și de președintele Fundației PAEM Alba, domnul Vasile Voicu Bora. Primarul municipiului Alba Iulia, domnul Mircea Hava și directorul general ADR Centru, domnul Simion Crețu au înmânat primului clasat Marele Premiu și celei mai bune alergătoare, Denisa Tălpaș, tot din Blaj, un Ipod. Cupe, medalii, corturi, rucsacuri și multe obiecte pentru timp liber au fost oferite primilor trei clasați atât la masculin, cât și la feminin. Sute de obiecte promoționale, care să le reamintească de eveniment, au primit toți participanții. Premii speciale au mai obținut cel mai tânăr concurent, precum și cel mai informat cetățean despre istoria Uniunii Europene. În același timp, DJST Alba a premiat participanții la cros care s-au clasat pe trei categorii de vârstă (sub 13 ani, între 14 și 18 ani, precum și între 19 și 35 de ani).

Câștigători Crosul Europei – ediția a II-a

Băieţi

Locul I – Pintea Alexandru

Locul II – Cristea Darius

Locul III – Bogya Tamas

 

Fete

Locul I – Tălpaș Denisa

Locul II – Gînța Nicoleta

Locul III – Molnar Bianca

crosul europei1 crosul europei2 crosul europei3 crosul europei4 crosul europei5 crosul europei6 crosul europei7 crosul europei8 crosul europei9 crosul europei10 crosul europei11 crosul europei12 crosul europei13 crosul europei14 crosul europei15

crosul europei16cros4 cros3 cros2 cros1 cros5