Marţi, 8 mai 2018, Casa Memorială ,,Lucian Blaga” din Lancrăm a găzduit festivitatea acordării Premiului Naţional de Poezie ,,Lucian Blaga”, ceremonie organizată ca un preambul al festivalului dedicat poetului și filozofului misterelor. În premieră absolută pentru festival, manifestarea a fost onorată şi de prezenţa lui George Ivaşcu, Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale.

Publicitate

Înainte de a participa la acest moment, George Ivaşcu, însoţit de primarul Municipiului Sebeş, Dorin Nistor, a depus un buchet de flori la statuia lui Lucian Blaga şi s-a recules la mormântul acestuia. A asistat, apoi, la decernarea Premiului Naţional de Poezie ,,Lucian Blaga”, care anul acesta a revenit poetului Emil Brumaru. Într-un cadru prietenos şi cald, oferit de sala de conferinţe a Casei Memoriale ,,Lucian Blaga” Lancrăm, în alocuţiunea sa, George Ivaşcu, vizibil emoţionat, a recitat un fragment din poezia ,,Stelelor”, rostită şi la admiterea sa la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică. Pe aceeaşi linie, distinsul oaspete s-a arătat interesat şi de proiectele viitoare ale Centrului Cultural ,,Lucian Blaga” Sebeş, lăsând organizatorilor promisiunea unei reveniri ,,la curţile dorului”.

Pe parcursul acestei săptămâni, în cadrul Festivalului Internaţional ,,Lucian Blaga”, vor fi organizate o serie de manifestări cultural-ştiinţifice (deschiderea oficială a festivalului, activităţi cu tinerii voluntari ai festivalului, conferinţe, lansări de carte etc.), care vor culmina duminică, 13 mai 2018, cu prezentarea pe scenă, în premieră naţională, a piesei de teatru ,,Tulburarea apelor”, scrisă de Lucian Blaga.