Filmul documentar ”Dacii Liberi” a dat joi seară o nouă tema de gândire tinerilor care au ales să își petreacă seara la Casa Forum. De această dată, a fost rândul diferitelor viziuni asupra istoriei dacilor să strârnească păreri pro și contra naționalismului excesiv practicat de adepții așa-numitei dacomanii.

Publicitate

Filmul aduce laolaltă locuitorii unui sat dacic, un istoric şi un arheolog, membrii unei trupe de reconstituire istorică, un grup de mistici daci, un organizator de proteste, administratorul sitului UNESCO Sarmisegetusa Regia şi participanţi la Congresele de Dacologie. Pe toţi îi uneşte pasiunea comună pentru daci. Îi desparte, însă, viziunea diferită pe care fiecare dintre ei o are asupra unui episod istoric care devine, de la an la an, tot mai popular în România.

La finalul proiecției filmului, cei prezenți au avut o discuție liberă despre posibilele explicații ale fenomenului perpetuat de ani buni în societatea românească.

”Dacii Liberi”, documentarul de lung metraj semnat de Andrei Gorgan şi Monica Lăzurean-Gorgan, a avut premiera oficială din România la Cluj, la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), din acest an.