Parcul Dendrologic din Alba Iulia a fost luat cu asalt de vizitatori, în prima zi în care a fost deschis pentru public, aproape 700 de persoane alegând să îşi petreacă aici măcar o parte din ziua de 1 Mai. Inaugurarea a avut loc la ora 10, în prezenţa primarului Mircea Hava, a fondatorului parcului – custodele Nicolae Pătrânjan şi a altor oficialităţi locale.

Cei mai mulţi dintre vizitatori au început să vină la orele prânzului şi, în ciuda norilor ameninţători, fluxul de oameni a fost constant până către seară. Vremea s-a dovedit ideală pentru plimbare, primii stropi de ploaie căzând doar pe la ora 20 şi doar pentru câteva minute. Vizitatorii s-au arătat încântaţi de parc, de flori, de varietatea de specii, de linişte şi de aerul curat. Mulţi au spus că vor reveni, pentru că mai au multe de văzut.

Cu ocazia inaugurării parcului, primarul Mircea Hava a promis că strada care duce spre parc va fi asfaltată şi va fi “aşa cum trebuie” în maxim trei luni.

Ce specii găsiţi în parc

Cea mare parte din speciile existente în parc, peste 90%, au fost crescute în pepiniere de către custodele Nicolae Pătrânjan sau au fost obţinute prin schimburi cu alte parcuri dendrologice ori au fost cumpărate.

Ca bază de plecare s-a folosit fondul genetic existent în zona parcului la data proiectării (51 specii) și cel inventariat în anii anteriori în județul Alba (367 specii), estimându-se inițial atingerea unui număr de 500 de specii până în anul 2010. Estimarea a fost depășită cu 319 specii (la 31 decembrie 2009).

Proiectul conține diferite modele de masive de arbori și arbuști, ca și modele de asociere pe buchete, grupe și parcele în funcție de criteriile rezultate din clasificarea speciilor de mai sus.

În prima fază s-au inventariat speciile native, existente pe suprafața parcului după delimitarea acestuia, făcută astfel încât să includă în interior unele exemplare rare din flora spontană a zonei, cum sunt fagul, salcia alba și salcâmul fără spini (Robinia pseudacacia f. inermis); așa au rezultat 51 de specii autohtone si alohtone subspontane, ca cenușarul ori salcâmul.

Completarea și dezvoltarea colecției s-a bazat pe speciile native sau aclimatizate în România, introduce în parc pe cale artificiala (plantate), obținute prin achiziții (aproximativ15%) și restul din producție proprie, la care s-au adăugat numeroase specii spontane apărute în mod natural cu ocazia deschiderii ochiurilor din masivul păduros compact: salcie, zmeur, mur, mesteacăn, alun și chiar unele specii erbacee decorative dispărute din zonă, importante pentru estetica parcului, cum sunt crinul de pădure, ghioceii, lăcrămioarele, irisul etc.

Alte specii existente în parcul dendrologic de la Alba Iulia: arborele mamut „Sequoia”, Cunninghamia, Ginkgo biloba, Liriodendul (un arbore cu frunze în formă de liră) , mangolii (8 specii),  Liquidambar (2 specii) sau arbuști – Strugurii ursului (monument al naturii), Bujorul de munte, Tulichina. De asemenea, putem găsi și colecția de pini (18 specii), de brazi (8 specii), de molizi (6 specii) sau delarice (6 specii), magnolii. Cea mai bogată colecție este cea de stejari (aproximativ 27 de specii) sau Berberisul (28 de specii). Un alt grup important care poate fi găsit în parc este cel de Cupressaceae (tuile) în asortizări de peste 30 de unități sistematice. Mai pot fi găsite plante cu frunze persistente precum Ilexul, Laurocireșul, Barberis-ul sau bambușii.

Atracţie pentru păsări

“Ceea ce am realizat aici deja este reconstrucţia ecologică. În această zonă nu mai exista nimica, locul era negru în pădure. La ora actuală s-au însutit speciile cântătoare de păsări, ceea ce a condus la excluderea aproape în totalitate a tratamentelor chimice. De asemenea, au reapărut ghioceii, am adus şi noi alte specii perene, pe lângă cele lemnoase care constituie baza colecţiei”, a declarat Nicolae Pătrânjan, fondatorul parcului.

parc1 parc3 parc4 parc5 parc6 parc7

parc8