Angajaţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Alba îşi păstrează “tabieturile”, indiferent cât de mulţi oameni aşteaptă să dea bani statului. Când spunem angajaţii, ne referim şi la şefi, care nu coboară din birourile confortabile de la etaj să vadă cât de prost gestionează, de fapt, încasarea taxelor şi impozitelor de la cetăţeni. Sau, dacă totuşi coboară, pur şi simplu nu le pasă.

Publicitate

Noi aşa credem, pentru că nu găsim nici o logică în a avea două ghişee la care să fie încasate “dările” de la persoanele fizice şi a le închide pe amândouă exact în acelaşi interval orar. Păi dacă tot ai două, de ce nu-l închizi pe unul de la 12 la 13 şi pe celălalt de la 13 la 14? Şi dacă nu faci acest lucru de obicei, deşi ar fi un gest de respect faţă de contribuabil, de ce nu-l faci măcar în ultima săptămână în care se încasează sumele datorate de persoanele fizice la bugetul de stat, când e clar că afluxul de oameni este mai mare? Sunt întrebări de bun simţ, credem noi, iar soluţiile sunt atât de simple şi evidente încât ar fi o pierdere de timp să le argumentăm.

Dar toate acestea nu sunt văzute la Finaţele din Alba, la fel cum doamnele de la ghişeu se făceau luni că nu văd cele 50 de persoane care s-au strâns la coadă în ora lor liberă care, apropo, a fost cu 10% mai lungă decât programul care era înfipt în faţa plătitorilor de taxe şi impozite, ele venind cumva încolonate la ora 14.06. Câte două la fiecare ghişeu! Din câte ne-am dat seama, una lua banii şi cealaltă făcea chitanţa sau verifica în baza de date. Sau poate se verificau una pe alta… Nu ştim să vă spunem, pentru că în sectorul privat n-am văzut niciodată o asemenea diviziune a muncii!

fisc2