Cercetările în cazul accidentului aviatic din Apuseni vor fi extinse, deoarece “există suspiciunea unei conduite culpabile din partea unor persoane care au calitatea de militar” şi a “unei conduite culpabile din partea unor persoane care au făcut parte din celulele de criză din instituţiile centrale ale statului “, după cum a declarat astăzi, la Sibiu, procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, Augustin Lazăr.

“Există mai multe persoane în această cauză a căror conduită trebuie verificată. Există suspiciunea unei conduite culpabile din partea unor persoane care au calitatea de militar şi care ar atrage competenţa procurorului militar. De asemenea, există suspiciunea unei conduite culpabile din partea unor persoane care au făcut parte din celulele de criză din instituţiile centrale ale statului. Acele celule de criză au fost coordonate de persoane care au calitate de ministru şi în final se va da o soluţie cu referire la toate aceste persoane. Prin urmare, se pune problema dacă este atrasă competenţa Parchetului Curţii Militare de Apel sau competenţa Secţiei Militare din cadrul Pachetului General”, a declarat Augustin Lazăr, înainte ca dosarul privind accidentul aviatic din Munţii Apuseni să fie declinat de Parchetul Curţii de Apel Alba Iulia către Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare.

Procurorul a precizat că au fost audiate 29 de persoane dintre care cinci victime în acest caz şi că urmează să fie audiate “persoanele care au avut atribuţii de serviciu pentru a pregăti avionul de zbor”.
Întrebat dacă şi conducerea Romatsa urmează să fie audiată în anchetă, procurorul Lazăr a spus: “Romatsa, absolut”.
Procurorul Augustin Lazăr a anunţat că vor fi audiate şi “persoanele care au coordonat celulele din instituţiile centrale”.
La întrebarea corespondentului Agerpres dacă va fi audiat şi fostul ministru de Interne Radu Stroe, procurorul Augustin Lazăr a răspuns: “Eu nu aş putea să mă pun în poziţia colegului care va prelua dosarul”
Dosarul privind accidentul aviatic din Munţii Apuseni a fost declinat de către Parchetul Curţii de Apel (PCA) Alba Iulia către Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare, după cum a declarat, astăzi, purtătorul de cuvânt al PCA Alba Iulia, Mihaela Chicea.
Procurorii PCA Alba Iulia – Secţia de urmărire penală au încheiat un prim stadiu al cercetărilor în dosarul privind accidentul aviatic, efectuând cercetarea locului producerii accidentului, ridicarea mijloacelor materiale de probă, audierea persoanelor vătămate în accident, a persoanelor care au participat, în diferite calităţi la operaţiunile de salvare, medici de urgenţă etc. De asemenea, s-a dispus efectuarea de rapoarte medico-legale, s-au solicitat şi depus documentele relevante de la instituţiile în cauză.
Procurori ai Secţiei de urmărire penală din cadrul PCA Alba Iulia au dispus, în 22 ianuarie, începerea urmăririi penale in rem în cauza privind accidentul aviatic produs în Munţii Apuseni pentru încălcarea de către personalul aeronautic civil a îndatoririlor de serviciu sau neîndeplinirea lor, dacă fapta este de natură să pună în pericol siguranţa zborului, şi vătămare corporală din culpă.
Două persoane au decedat şi cinci a fost rănite după ce aeronava în care se aflau, de tip BN 2, a căzut într-o zonă împădurită din Apuseni, în zona Vârfului Petreasa, la 1.600 de metri altitudine. Cele şapte persoane aflate la bordul aeronavei, doi membri ai echipajului şi cinci persoane din echipa medicală, se deplasau la Oradea pentru o operaţie de prelevare de organe pentru transplant.
Epava avionului şi victimele au fost descoperite de către trei săteni din Horea, o comună din judeţul Alba.

sursa: Agerpres

foto: Marius Pop