O gustare foarte apreciată în Scoţia este considerată una din cele mai nesănătoase mâncăruri din lume. Este vorba despre batoanele Mars pane, care pot contribui la declanşarea unui atac vascular cerebral: ingestia unui singur astfel de baton poate reduce irigarea cu sânge a creierului, a arătat un studiu realizat la Glasgow University.

Un baton Mars dat prin aluat şi prăjit are aproximativ 1200 de calorii, spun cercetătorii, iar conţinutul foarte mare de zahăr şi grăsimi face din el un aliment extrem de nesănătos.

Scanând creierele a 24 de voluntari, cercetătorii au putut vizualiza direct efectul unui asemenea baton asupra creierului: după numai 90 de minute de la ingestie, fluxul de sânge s-a încetinit. 

Reducerea fluxului sangvin cerebral şi a reactivităţii vaselor de sânge din creier este ascociată cun un risc crescut de apariţie a accidentelor vasculare cerebrale, care, în formele cele mai grave, pot duce la paralizie permanentă sau la deces.

Interesant: efectul a fost observat doar la bărbaţi, nu şi la femei.

Batonul Mars prăjit – care a fost „inventat” la un local numit Carron Fish Bar, din Stonehaven, şi a avut un asemenea succes încât este azi vândut în numeroase localuri din Scoţia şi Anglia  – este, spun cercetătorii, tot ce este mai nesănătos în alimentaţia scoţiană; aceasta este criticată adesea ca fiind nesănătoasă, fiind bogată în carne, grăsimi, mezeluri, alimente prăjite.

sursa: descopera.ro