Timp de două zile, în perioada 15-16 iunie 2015, Centrul Europe Direct Regiunea Centru din cadrul ADR Centru a organizat la Sibiu dezbateri care au vizat modul în care se pot accesa fonduri nerambursabile pentru proiecte de cultură sau cum se pot scrie cereri de finanțare eligibile pentru a obține finanțare pentru organizarea unor evenimente pentru cetățeni. Atelierele practice au fost susținute de reprezentanții Ministerului Culturii, cu sprijinul Primăriei Municipiului Sibiu, parte a Bursei de Spectacole Sibiu.

Foto-4În mijlocul acestor zile în care Sibiul abundă de cultură, peste 50 de reprezentanți ai autorităților publice locale, ONG-urilor din Craiova, Bistrița, Cluj Napoca, Hunedoara, Iași, Chișinău, dar și din județele Regiunii Centru, s-au reunit pentru a învăța concret cum se pot scrie proiecte bune, pentru obținerea unor finanțări nerambursabile în domeniul culturii și al activităților pentru cetățeni. Aceste ateliere sunt o continuare a Conferinței organizate în 2014, unde s-au prezentat oportunitățile de finanțare nerambursabilă prin programele Europa Creativă – Cultura și Europa pentru Cetățeni, cu aceiași organizatori și echipă, și la care au participat peste 70 de persoane. În urma necesității identificate anul trecut, de a se discuta mult mai practic despre proiectele ce se pot depune spre finanțare, dar și datorită disponibilității reprezentanților Ministerului Culturii, acest lucru a devenit posibil cu sprijinul Primăriei Municipiului Sibiu.

Cu câte 25 de participanți pe atelierele practice de scriere proiecte, ca urmare a evenimentului reușit de anul trecut, o parte dintre cei prezenți în 2014 au revenit și în aceste zile, pentru a învăța și mai mult despre condițiile ce fac o cerere de finanțare să fie bine concepută, ca să aibă cât mai multe șanse la finanțare. Discuții practice pe proiecte, cum se alcătuiește un buget, cum se pot găsi parteneri de proiect, ce conține și cum se depune o cerere de finanțare, au fost detaliile analizate pe fiecare program de finanțare și idee de proiect descrisă de cei prezenți.

Cifrele oficiale ale Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, al doilea ca și anvergură la nivel european, în acest an sunt fără precedent: peste 400 de evenimente indoor și outdoor, 21000 de bilete puse în vânzare, peste 2500 de artiști și invitați din 70 de țări, 67 de spaţii de joc, un public estimat la 65000 de spectatori în fiecare zi.

Atelierele tehnice propuse și organizate de către Europe Direct Regiunea Centru din cadrul ADR Centru, stau în aceste zile, alături de evenimentele susținute de cele mai importante companii internaționale de teatru, dans și circ, cu spectacole pentru gusturile cele mai diverse, pe ritmuri și sonorități provocatoare, oferite de artiști și companii de pe trei continente.

”Este al doilea an de colaborare cu Primăria Municipiului Sibiu în organizarea acestor evenimente, ce vizează finanțările nerambursabile în domeniul culturii și cele destinate cetățenilor. Mulțumim și reprezentanților Ministerului Culturii, dar și organizatorilor Festivalului Internațional de Teatru, pentru integrarea armonioasă și promovarea acestor ateliere în programului evenimentelor culturale. Suntem bucuroși de receptivitatea celor ce au participat la aceste ateliere și apreciem faptul că au venit oameni din toată țara, dar și din Chișinău, atât pentru a se bucura de cultură, cât și pentru a-și valorifica ideile creative. Astfel de evenimente ne recomandă acum și la nivelul țării, nu doar al Regiunii Centru, iar activitățile de azi vin în completarea celorlalte activități derulate de ADR Centru, prin care derulăm fonduri nerambursabile sau promovăm toate sursele de finanțare europene disponibile”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

„Suntem bucuroși să sprijinim aceste evenimente. Considerăm că sunt o completare a programului, o îmbinare utilă a evenimentelor culturale cu posibilitățile de obținere de fonduri pentru alte proiecte viitoare și la nivelul altor autorități publice locale. Cultura are nevoie de finanțare, iar scrierea de proiecte bune este și dorința artiștilor. Aceste lucruri se reunesc acum și, pentru noi, timp de zece zile, oraşul Sibiu se transformă într-o scenă uriaşă cu artişti din toate colţurile lumii ce prezintă spectacole de teatru, dans, muzică, circ şi instalaţii, dar și expoziții, conferințe, lansări de carte sau filme”, a declarat doamna Astrid Fodor, Primarul interimar al Municipiului Sibiu.

Cei interesați să depună proiecte pe programele culturale prezentate pot solicita informații suplimentare de la Bianca Floarea, coordonator pentru Subprogramul Cultura – Europa Creativa, la email: cultura@europa-creativa.eu, sau de la Oana Băluțescu, coordonator la Biroul Europa pentru Cetățeni, la email: info@europapentrucetateni.eu.