Agenţia Naţională Antidrog (ANA), prin Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Alba implementează, în perioada august 2017 – iunie 2018, proiectul local „Eşti informat, eşti împotriva in drogurilor”, având ca tematică prevenirea consumului de droguri în rândul copiilor şi tinerilor instituţionalizaţi din trei centre aparţinând DGASPC Alba.

Obiectivul specialiştilor CPECA este implementarea unui proiect de informare, educare, conştientizare şi dezvoltare a unor abilităţi personale şi sociale în rândul beneficiarilor din cadrul Centrului de primire în regim de urgenţă „Pinocchio” Alba Iulia, Complexului de Servicii Comunitare Aiud – Casa de tip familial nr. 1 Aiud şi Casa de tip familial nr. 8 Sîncrai (aflate în subordinea DGASPC Alba).

Acţiunile din proiect se adresează copiilor, preadolescenţilor adolescenţilor şi tinerilor instituţionalizaţi din grupele de vârstă 10-13, 14-17 şi mai mare de 18 ani, care prezintă risc de a dezvolta probleme comportamentale, inclusiv iniţierea consumului de droguri (alcool, tutun, NSP), iar cu fiecare grupă de vârstă vizată se vor desfăşura câte o serie de 3 activităţi interactive.

Agenția Națională Antidrog a realizat, în anul 2015, Studiul ESPAD (The European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs), prin care se urmărește monitorizarea problematicii comportamentelor de consum în rândul elevilor de 16 ani de la nivel european și național,  studiul fiind inițiat de Consiliul Suedez de Informaţii privind Alcoolul şi alte Droguri și promovat de Observatorul European de Droguri și Toxicomanii (EMCDDA).

Sursa: Comunicat de presă Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Alba