Evenimentul ”One Day Erasmus Fair” de astăzi, 12 octombrie,  a adunat, în curtea Universitații 1 Decembrie din Alba Iulia, studenții interesați de posibilitatea unei perioade de studii sau practică în străinătate. Singura condiție pe care trebuie să o îndeplinească tinerii aspiranți este aceea de a fi studenți ai unei instituții de învățământ superior.

Aura Macarie, asistent mobilități ERASMUS, a fost unul dintre promoterii evenimentului și a stat la dispoziția celor interesați pentru detalii. De la ea am aflat că în acest an peste 80 de studenți români au fost trimiși în plasament în Bulgaria, Polonia, Turcia, Italia, Spania și Grecia, iar, în prezent, peste 40 de studenți străini se află în Alba Iulia pentru primul semestru.

Noutatea acestui an o reprezintă faptul că au fost implicați, pentru prima dată, studenții de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia. În total am avut 8 studenți de la Teologie care au intrat în proiectul ERASMUS” a declarat A. Macarie.

Tânărul Răzvan Cioară, student la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia în anul al III-lea, a fost, anul acesta, de două ori în Italia și o dată în Spania. ”Cred că ERASMUS mi-a deschis niște uși pe care eu nu aș fi avut posibilitatea să le deschid la vârsta mea, atât în studiu cât și în ”traveling”. E o experiență pe care aș recomanda-o oricui!” a spus tânărul de 20 de ani, din Hunedoara.

Evenimentul de astăzi s-a desfășurat pe două paliere: primul, un punct de informare în curtea universității, și, al doilea, o prezentare detaliată a programului finalizată cu o sesiune de întrebări și răspunsuri.

Programul ERASMUS creat de Comisia Europeană este prezent în Alba Iulia din anul universitar 1999-2000, înregistrând tot mai mult interes precum și o creștere semnificativă a bugetului alocat. În momentul de față Universitatea 1 Decembrie din Alba Iulia are peste 250 de acorduri de studii și plasament atât cu țări membre ale U.E. cât și din afara uniunii, extinzându-se până în Australia sau Columbia.

Grant-ul (bursa de studii) acordat în programul ERASMUS pleacă de la un prag minim de 450 de euro lunar și poate ajunge la 700 de euro lunar, în funcție de țara în care este trimis studentul. De asemenea sunt acoperite și cheltuielile de drum.

Studiile și practica sunt echivalate, tinerii nefiind nevoiți la întoarcere să recupereze cursuri sau examene.

Cu toate că organizatorii evenimentului au estimat un număr de circa 250 de participanți, prezența tinerilor în Amfiteatrul A9 pentru un dialog a fost mult mai slabă.