Singurul român care a zburat în spațiu, Dumitru Dorin Prunariu, a primit azi titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universității ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, la propunerea Facultății de Științe Exacte și Inginerești.

În cadrul festivității, la care au fost prezenți președintele Senatului Universității, Prorectorul Universității, Senatul univerității, invitatul special Alexandru Mironov și numeroși participanți din domeniu, conf. univ. dr. Rotar Corina a prezentat, prin laudatio, munca și meritele generalului lt. (r) dr. inginer cosmonaut Dumitru Prunariu.

Românul face parte dintr-un club special de doar 560 de oameni care au zburat în spațiu, el fiind al 103-lea. După zborul din 1981, care a durat 7 zile, 20 de ore și 42 de minute, Prunariu a fost declarat erou al fostei Republici Socialiste România. În semn de recunoaștere a meritelor în promovarea internațională a studiului asteroizilor cu potențial de impact cu Terra și implicarea în activitatea mai multor instituții, inclusiv la nivel ONU, în anul 2017 Uniunea Astronomică Internațională a decis ca numele lui să fie dat unui asteroid din centura principală de asteroizi a Sistemului Solar, asteroidul numindu-se „10707 Prunariu”.

După ce a primit diploma și titlul, Dumitru Prunariu a explicat participanților ce înseamnă, pentru el, a zbura și cum vede evoluția omenirii în spațiu, concluzionând cu ideea că ”Marte bate la ușă, iar ceea ce este inimaginabil astăzi, poate deveni o realitate evidentă în viitor”.

În cadrul evenimentului excepțional de astăzi, directorul Muzeului Național al Unirii, Gabriel Rustoiu, a dăruit cosmonautului Prunariu un stilou unic din seria celor 100 de stilouri de Centenar (1918 -2018), fiecare inscripționat cu un an. Stiloul cadou al lui Dumitru Prunariu a fost cel inscripționat cu anul 1981, anul zborului în spațiu, iar proaspătul Doctor Honoris Causa a fost invitat să semneze în Cartea de Aur a Centenarului Marii Uniri, fiind prima personalitate individuală care a făcut acest lucru.