Un nou marş de protest împotriva poluării va avea loc în municipiul Sebeş, duminică, începând cu ora 14. Protestatarii se vor întâlni în faţa Casei de Cultură, vor mărşălui până în faţa primăriei, după care vor pleca spre sediul Kronospan, ” pentru a le transmite din nou un mesaj clar, atât autorităților locale cât și poluatorului, că oamenii au dreptul și voinţa necesară pentru a-și recâștiga aerul curat”.

“Campania „Opriți poluarea în Sebeș!“ continuă la Sebeș cu o nouă acțiune civică de amploare împotriva poluării, de această dată fiind inclus și un mesaj ferm împotriva defrișărilor masive.

Au trecut mai bine de trei luni de la primul mare protest împotriva poluării din 11 ianuarie, acesta fiind urmat de marșuri de protest săptămânale, atât în Sebeș cât și-n Alba Iulia cu mii de oameni care au transmis un mesaj foarte clar.

Motivele sunt la fel de clare: la nivel vizual și olfactiv, poluarea industrială este evidentă! Majoritatea locuitorilor din zona Sebeș – Alba Iulia își exprimă îngrijorarea legată de riscul major asupra sănătății pe care-l presupune expunerea la emisiile de substanțe toxice, unele cancerigene. Și tocmai faptul că oamenii au simțit acest pericol, i-a determinat, la începutul anunlui, să iasă în stradă în număr așa de mare și să ceară oprirea poluării. Expunerea prelungită la poluarea din aer poate cauza cancer, conform unor studii ale Centrului Internațional de Cercetare a Cancerului (IARC), agenție a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), organizație care ea însăși anunță oficial că poluarea ucide milioane de oameni anual.

Conform unor statistici din Uniunea Europeana, românii au speranţa de viaţă cea mai mică, de numai 76,2 ani la femei şi 69,2 ani la bărbaţi. Lupta continuă! Nici amenințările și nici cele 5 procese deschise de companie unor oameni simpli care-și cer dreptul la aer curat, nu pot opri ampla mișcare civică din Sebeș. Solidaritatea de care ne-am bucurat la primele proteste, din țară și din Diaspora, este prezentă în continuare. Marșul de protest este unul autorizat și este manifestarea dreptului nostru de a ne exprima liber (Dreptul la liberă exprimare – art. 30 şi Dreptul la participarea la întruniri publice – art. 39 din Constituția României)”, au transmis organizatorii.