Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Alba au efectuat un control la Grădinița Liceului Teologic Romano-Catolic „Grof Majlath Gusztav Karoly” din Alba Iulia, unde mai mulți preșcolari au fost diagnosticați cu virusul care provoacă boala contagioasă „gură-mână-picior”. Acțiunea s-a desfășurat joi, după ce au fost publicate mai multe materiale de presă, care prezentau această situație.

Potrivit medicilor epidemiologi, joi, în grădiniță, dintr-un efectiv de 30 de preșcolari doar cinci erau prezenți la cursuri, deoarece mulți părinți au preferat să-i țină pe copii acasă. Potrivit comunicatului emis de DSP Alba, medicii care au efectuat controlul au constatat că focarul de infecție virală a izbucnit luni, în data de 26 octombrie, când un copil a fost diagnosticat cu această afecțiune la medicul de familie. Copilul a fost mai apoi izolat la domiciliu. Potrivit aceleiași surse, în urma triajului epidemiologic efectuat de medicul unității au mai fost depistate alte 8 cazuri de îmbolnăvire și un altul suspect de aceeași afecțiune.

În urma controlului din unitate, DSP Alba a impus mai multe măsuri pentru limitarea focarului. A fost selectată o persoană care să efectueze zilnic un triaj epidemiologic și a dispus intensificarea măsurilor de dezinfecție și igienizare în săli de clasă, oficiu, dormitor și grupuri sanitare. De asemenea, s-a solicitat și igienizarea jucăriilor și a rechizitelor.

Medicii epidemiologi au mai dispus ca reprimirea în colectivitate a copiilor să se facă cu avizul medicului de familie, după un interval de 3 săptămâni de la îmbolnăvire, timp în care se recomandă izolarea la domiciliu a copiilor bolnavi.