Tragedia petrecută vineri noaptea în București a determinat Guvernul României să declare trei zile de doliu național în România, în zilele de 31 octombrie, 1 și 2 noiembrie.

Iată ce spune comunicatul de presă remis de Guvern:

„În zilele de doliu național, toate instituțiile și autoritățile publice centrale și locale vor arbora drapelul României în bernă. De asemenea, drapelul României în bernă va fi arborat la sediile partidelor politice, sindicatelor, patronatelor, instituțiilor de învățământ și de cultură, misiunilor diplomatice ale României, la punctele pentru trecerea frontierei, în aeroporturi, porturi, gări și autogări, precum și ca pavilion pe navele de orice fel și pe ambarcațiunile ce navighează sub pavilion românesc. Aceeași obligație revine, potrivit legii, și persoanelor fizice dacă arborează drapelul României la domiciliu sau la reședință.

Totodată, posturile de radio și televiziune, instituțiile de cultură își vor adapta programul în mod corespunzător.

Decizia privind declararea celor trei zile de doliu național pe teritoriul României a fost luată în temeiul dispozițiilor Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României de către autoritățile și instituțiile publice.”

Această hotărâre de Guvern vine în urma catastrofei petrecute în București, vineri noaptea. Atunci, clubul Colectiv a luat foc cu 300-400 de oameni înăuntru, aproximativ jumătate din ei ajungând la spitalele de urgență cu arsuri.

În urma incendiului, sunt până acum 28 de persoane decedate, toate identificate. Alte 155 de persoane au fost internate cel puțin o zi în spitale, iar 35 sunt în stare gravă sau critică, având arsuri pe mari porțiuni din corp.

Este pentru a șaptea oară în 15 ani când este decretat doliul național. Precedentele situații similare s-au întâmplat la: atacurile teroriste „11 septembrie” din SUA (doliu în 14 septembrie 2001), atentatele teroriste din Spania (doliu în 14 martie 2004), moartea Papei Ioan Paul al II-lea (doliu în 8 aprilie 2005), moartea Patriarhului Teoctist (doliu în 3 august 2007), accidentul aviatic de la Smolensk (doliu în 18 aprilie 2010 – 96 de morți), accidentul rutier din Muntenegru (doliu în 26 iunie 2013, 18 români morți).

În fața clubului Colectiv s-a format o zonă de pelerinaj, unde mii de oameni au adus un omagiu celor care au murit arși de vii. În urma tragediei, majoritatea cluburilor din București și-au închis porțile sâmbătă seara, de regulă cea mai aglomerată noapte a săptămânii. În Banat, Timișoara Rock Festival programat în acest week-end a fost anulat, printre formațiile care trebuiau să urce pe scenă, dar nu au mai făcut-o, numărându-se Zdob și Zdub sau Phoenix.

De asemenea, se fac verificări peste verificări și conform unor posturi de televiziune, este de așteptat ca în perioada următoare, toate localurile din țară să fie luate la control.

priveghi incendiu colectiv