De la 1 noiembrie, TVA-ul la serviciile turistice va scădea de la 9% la 5% . Măsura economică luată printr-o ordonanță de urgență adoptată de guvern în 4 octombrie, are ca scop stimularea dezvoltării turismului și încurajarea investițiilor.

Publicitate

Actul normativ se referă la reducerea cotei de TVA pentru serviciile de cazare în cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu funcţie similară, inclusiv închirierea terenurilor amenajate pentru camping. De asemenea de această reducere beneficiază și serviciile de restaurant şi de catering, inclusiv în cadrul servirii de bere, dar nu sunt incluse aici alte băuturi alcoolice. Nu beneficiază de această măsură serviciile de intermediere a pachetelor turistice.

”Diferenţa care se va regăsi în preţ va fi foarte mică. Impactul important al acestei reduceri de cotă de TVA se va vedea în încurajarea investiţiilor, în industria restaurantelor şi în industria hotelieră. Pe fondul creşterii numărului de vizitatori străini şi români va fi ca o promovare a investiţiilor în aceste două sectoare” a declarat Dragoș Petrescu, președintele Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România.

Sub incidența acestei ordonanțe de urgență intră și activităţile din industria recreativă, respectiv accesul în parcuri de distracţie şi parcuri recreative, dar şi utilizarea facilităţilor sportive pentru practicarea sportului, de exemplu, sălile de fitness, unde, până în prezent, cota de TVA este de 19%.

De asemenea, o altă măsură pentru stimularea turismului balnear, adoptată prin aceeași ordonanță de urgență, presupune eliminarea redevențelor (taxelor) pentru utilizarea apelor geotermale și minerale naturale utilizate pentru consumul populației la buvetele publice. Ministerul Turismului consider că sectorul turistic balnear avea nevoie urgent de aceste măsuri în contextul în care o treime dintre izvoarele termale şi minerale ale Europei sunt în ţara noastră.

După 1 noiembrie, datorită acestei măsuri, turismul va avea cea mai mică cotă de TVA din toate sectoarele economiei românești.