Pictorița Geta Maria Mariș-Guju are 33 de ani și și-a descoperit talentul de artist plastic de numai un an. Este mamă și lucrează full-time, dar asta nu o oprește să se dedice pasiunii sale într-o măsură suficientă încât să poată deja bifa o expoziție personală și participarea la trei expoziții colective.

Trăiește în Alba Iulia, dar o mare parte din viață și-a petrecut-o în Sebeș, locul în care a găsit și comunitatea de artiști în care își poate cultiva talentul.

geta cu tablou3

În cele mai multe cazuri, talentul artistic este descoperit în copilărie sau în adolescență, dar Geta Maria Mariș-Guju este dovada vie că atunci când simți că ți-ai găsit calea trebuie să o urmezi. Este o femeie hotărâtă și puternică. Tocmai de aceea a reușit ca, în numai câteva luni de când s-a apucat serios de pictat, să aibă suficiente tablouri pentru a realiza o expoziție personală, a cărei organizare a ridicat destule provocări, suficiente încât să poată determina un om mai slab să renunțe. Nu a fost însă și cazul ei.

 O întâmplare fericită

Geta Maria Mariș-Guju s-a apucat serios de pictat în ianuarie 2013. Arta plastică nu îi era total străină, dar până atunci s-a limitat la a decora camere pentru copii și la câteva lucrări ”de sertar”, care nu au ajuns vreodată în atenția publicului.

Întâmplarea fericită, care i-a arătat că talentul ei este apreciat, a fost participarea la un concurs internațional, pe care l-a câștigat. ”Pot spune că am început cu lucrările pe care le-am trimis la Concursul de ex-libris Mihai Eminescu, unde am luat locul I. Printre organizatori, era și Arttrad din Sebeș, asociația lui Dori Susan, care m-a chemat să pictez cu el. Și așa am ajuns să îmi fac expoziția personală în iulie. Am participat la o expoziție colectivă de 8 martie cu asociația. Și am mai avut două expoziții colective, una în august și una în noiembrie”, ne-a declarat pictorița.

”Expoziția mea era cu 30 de lucrări, în mai multe stiluri de pictură, în pensulă, în ulei, în pastel și tuș. Din cauza aceasta se numea Tentative… în căutarea destinului, deoarece căutam un anumit stil în care să pictez. M-am hotărât pe ce stil voi merge, dar prefer să nu spun încă, pentru că pregătesc o altă expoziție personală care va fi cel mai devreme în primăvară, dar mai sigur tot în vară, ca să putem să profităm de un spațiu în aer liber, ca și data trecută”, a completat Geta Maria Mariș-Guju.

geta pe cal

Prima ei expoziție a fost dealtfel un adevărat spectacol, care a început cu un moment care a făcut impresie, artista venind călare. A cuprins însă și mai multe recitaluri muzicale, precum și o scurtă piesă de teatru.

 O ieșire din cotidian

La maturitate, cel mai probabil îți descoperi talentul atunci când încerci să găsești acel ceva care te ajută să uiți puțin de stresul zilnic și care îți oferă, în egală măsură, o satisfacție sufletească. Avantajul este că te apleci cu maturitate și seriozitate asupra artei tale. Dezavantajul este că ai mult de recuperat în domeniul pregătirii teoretice. Cam așa s-a întâmplat și în cazul acestei pictorițe.

”Cred că îmi căutam un mod de relaxare și într-un mod util, să zic așa. Și am găsit alături de oamenii aceștia din Arttrad. Sunt două ore pe săptămână în care ascultăm Ravel sau Vivaldi sau mai știu eu… Voltaj dacă de asta avem dispoziție și pictăm. Sunt momente în care nu ne mai gândim la nimic, sunt momentele noastre de realxare și cred că fiecare avem nevoie la un moment dat de așa ceva, de o ieșire din cotidian”, ne-a mărturisit Geta Maria Mariș-Guju.

geta pictand

”Cred că este mai bine să îți descoperi talentul mai devreme, pentru că poți să îl dezvolți… La 30 și ceva de ani nu mai ai același timp, ca la 10 ani de exemplu, să mergi și să faci o școală de arte. Nu zic că peste un an doi nu voi face și acest lucru, să mă înscriu la o școală populară de arte. Eu n-am apucat să studiez desenul, grafica, cum ar trebui în mod normal. Aceștia sunt pașii… Eu am făcut un liceu pedagogic. Într-adevăr, făceam desen o dată pe săptămână, dar e puțin, nu se poate compara cu o școală de arte. La atelier, mi-am propus să și studiez. Îmi urmez visul în continuare”, a completat aceasta.

Cât despre maturitate… ar prefera ceva mai multă inocență. ”Poate că am prea multă maturitate și lucrările sunt influențate de experiențele pe care le-am avut până acum. Ca și copil, cred că este mai ușor să îți dezvolți talentul, cu puțina experiență pe care o ai. Ca om matur, te influențează evenimentele din jur, activitatea de la serviciu și nu poți să nu lucrezi influențat de asta”, este de părere artista.

geta pictand2

Cu toate acestea, ea le transmite celor care își descoperă talentul la maturitate sau celor care știu că îl au dar nu l-au cultivat, să își urmeze visul. ”Trebuie să-și facă timp pentru ei, măcar câteva ore pe săptămână. În funcție de programul fiecăruia, evident, și de familie și așa mai departe, dar să își acorde timp… Și să caute oameni cu care să își petreacă timpul și să-și dezvolte talentul pe care îl au”, a spus Geta Maria Mariș-Guju.

[box type=”green” ]Ce vrea să transmită prin arta sa?

”Emoții, de orice fel. Cred că fiecare tablou sau tentativă, cum i-am zis, transmite ceva. În primul rând transmite sentimentele pe care le-am avut eu în momentul în care l-am pictat, indiferent că au fost de bucurie, de teamă, de încântare… Vreau să transmită ceva. Dacă nu transmit nici o emoție înseamnă că le-am făcut degeaba”, a mărturisit artista. [/box]

foto: Arttrad