Mai mulți elevi de liceu participanți la Tabăra de Cultură și Creație ”Mari valori culturale locale” au avut parte, în această zi, de privilegiul unui atelier interactiv de xilogravură al profesorului Mircea Lac, declarat de Ministerul Culturii și Identității Naționale drept ”Tezaur Uman Viu”.

Atelierul s-a desfășurat la sediul Academiei Doamnelor din Alba Iulia, începând cu ora 11.30, și s-a bucurat de prezența a peste 50 de participanți.

Sub îndemnul și cu ajutorul profesorului Lac și a câtorva studenți specializați în această tehnică, elevii au devenit, pentru o oră, artiști xilografi. Lucrările realizate de ei au fost amintirea materială cu care au plecat de la ineditul atelier.

Despre xilogravură

Xilogravura este procedeul de gravură care constă din gravarea unui desen pe o placă de lemn și imprimarea lui pe hârtie. Xilogravurile au avut o largă răspândire în Transilvania, atât din faptul că ele răspundeau nevoilor spirituale ale oamenilor, erau o nouă modalitate de exprimare artistică impunându-se, după cum spunea Nicolae Iorga, ,,prin noutatea și originalitatea noastră”, dar mai ales că erau foarte accesibile ca preț de vânzare pentru comunitățile mai sărace. De aceea în satele din zonele muntoase, cu specific pastoral și cu posibilități bănești limitate, se apela la împodobirea pereților interiori ai bisericilor de lemn cu astfel de icoane imprimate pe hârtie.

Mai întâi trebuie să faci un desen pe hârtie în pozitiv. Ca să-l poți reproduce, îl tipărești pe spatele hârtiei, astfel obții negativul care vine imprimat pe o bucată de lemn, pe care o folosești ca tipar. Există 2 tipuri de xilogravuri : cea în care raportul alb-negru e foarte bine echililbrat, cu hașuri, iar la sfârșit nu se mai intervine cu nimic, și xilogravuri care urmăresc doar conturul personajelor, scris sau forme, și pe care se pictează cu culori vegetale de obicei. După ce se imprimă desenul negativ pe placa de lemn, cu dăltițele scoți tot ce vrei să-ți rămână alb pe hârtie. Deasupra îți rămâne un relief pe care ajunge cerneală și apoi se imprimă pe hârtie cu o presă” a explicat Andrei, masterand la Restaurare-Conservare la Sibiu și specialist în această tehnică.