Tot mai multe mame refuză să administreze copiilor suplimete de fier, vitamina D sau C. Principala  sursă pentru aceste elemente este alimentaţia, dar în cazul copiilor este dificil să adaugi în fiecare zi dozele necesare dezvoltării armonioase a orrganismului.

Fierul este un element foarte important în organismul nostru, deoarece are funcţii multiple. Acesta are rol în transportul oxigenului către ţesuturi, în dezvoltarea armonioasă a organismului şi în menţinerea imunităţii.

 

Fierul poate fi asimilat din alimentele de origine animală, cum sunt carnea roşie, de vită, dar şi ficat şi alte tipuri de carne. De asemenea, fierul poate fi găsit şi în legume cum sunt lintea, fasolea şi unele fructe uscate. Absobţia acestui mineral din alimentaţie nu este întotdeauna suficientă şi din această cauză, la recomandarea medicului, pot fi administrate şi produse cu fier.

[box type=”red” ]Potrivit medicilor pediatri, nou-născuţii dispun de un depozit de fier care poate să le ajungă până la 6 luni. După această vârstă medicii pediatri sunt de părere că se poate administra fier în scop profilactic, pentru prevenirea anemiei feriprive. În cazul copiilor născuţi prematur sau a celor care au o greutate foarte mică la naştere, administrarea unor preparate cu fier poate fi recomandată mai repede.[/box]

Pentru a urma acest tratament profilactic, părinţii trebuie să apeleze la medicul pediatru pentru ca acesta să stabilească dozele şi durata tratamentului. Pentru o administrare corectă este necesar să se ţină cont de greutatea copilului, de prezenţa şi gradul anemiei.

Dozele neadecvate pot duce la reacţii adverse

Produsele cu fier pot determina în special tulburări digestive care se pot manifesta prin colici abdominale, iritaţii gastrice şi scaune diareice. De asemenea, poate apărea şi constiparea.

[box type=”yellow” ]Dacă simptomele sunt severe sau supărătoare, admisitrarea preparatului de fier trebuie întreruptă şi anunţat şi medicul pediatru. Acesta va stabili dacă este necesară întreruperea totală a tratamentului sau numai micşorarea dozei de fier.[/box]

Sursa foto: suntgravida.ro