Direcţia de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Alba Iulia lucrează, în această perioadă, la criteriile care vor sta la baza departajării copiilor care vor fi primiţi în noua creşă în cartierul Cetate din Alba Iulia, în condiţiile în care au fost deja depuse 83 de cereri pe 55 de locuri.

Directorul DAS, Delia Cristescu, a declarat că pentru sugari vor exista doar 5 locuri, pentru cazuri excepționale. Cele mai multe locuri vor fi pentru grupa 2-3 ani, pentru că acolo este cea mai mare nevoie. Deoarece în această perioadă se lucrează la regulamentul de funcționare și la criteriile de selecție, conducerea Direcției de Asistență Socială îndeamnă părinții să își exprime părerea în legătură cu criteriile de departajare pe baza cărora să fie selectați copiii care vor prinde un loc în creșă.

În principiu, întrebările sunt două. “Ce ar zice mămicile dacă aș spune că un sfert din locuri le păstrez pentru cazurile sociale. Sunt mămici divorțate care nu se pot duce la serviciu dacă eu nu îi iau copilul la creșă, dar nici nu-mi poate plăti locul acela. Este o sumă mică de plată, câțiva lei pe zi, dar pentru cazurile sociale pune consiliul local banii”, a spus Delia Cristescu.

Cea de-a doua întrebare se referă la posibilitatea impunerii unui barem, similar cu cel impus la locuinţele sociale, dat fiind că şi creşa este încadrată ca serviciu social şi educaţional. “Dacă ai 16 milioane de lei vechi pe membru de familie, nu mai ai dreptul la locuință socială. Aici nu se spune, dar consiliul local poate să spună. Dacă ai peste 1.600 de lei pe membru de familie angajează-ți bonă sau du copilul la privat”, a mai spus Delia Cristescu, precizând că este doar o idee a administrației și că ar fi utile părerile mămicilor în legătură cu modul în care să se facă departajarea.

“Se poate face și pe principiul primul venit primul servit, dar în social este greu să faci așa ceva. Eu, în social, nu pot să fac o zi ca la parcări, să-mi vină mamele aici cu copiii și să stea la coadă să își pună cererile pentru creșă (…) Aveți propuneri? Veți fi de ajutor administrației”, mai declarat directorul Direcției de Asistență Socială din cadrul Primăriei Alba Iulia.

În principiu, opiniile sunt aşteptate până în data de 7 februarie, după care vor fi analizate.

Bonprix

Iată opiniile exprimate până acum pe www.revistadealba.ro

“Mie nu mi se pare corect deloc. Corecte ar fi criterii de genul: lucreaza ambii parinti? se poate dovedi cu adeverinte de la locul de munca; bunicii lucreaza? bunicii au domiciliul in Alba Iulia? Eu cunosc personal mamici are au copii inscrisi la cresa din ampoi (unde nu mai sunt locuri) si care nu merg la serv, sunt in al treilea an de stat acasa si nu e corect! Daca ai 1600/membru de familie nu inseamna ca nu ai si cheltuieli. O bona sub 800 de lei nu gasesti si cam la fel costa si o cresa particulara. Fiti convinsi ca cei cu venituri mari au copii la periculara deja sau cu bona! Speram ca criteriile vor fi unele corecte!”  Delia

Mie nu mi se pare corect sa existe criteriu legat de venit. Si eu cred ca cei care isi permit au deja copiii la particular sau bona. E corecta si observatia ca degeaba ai venituri mari daca ti-ai luat credit pt casa si ai numai rata 16 milioane. In cazul meu, acum suntem sub limita de care se vorbeste, dar daca imi ia copilul la cresa si apoi imi gasesc de lucru, ca de aia il duc sa pot sa lucrez, si apoi avem venituri mai mari decat limita ce se intampla? Mi-l da afara? Ca sigur se vor gasi binevoitori care vor face gura sa eliberam locul ca nu ne mai incadram la venituri… Nu am o problema cu cazurile sociale de genul mama singura, dar sper sa nu ne trezim ca acele cazuri sociale sunt tot coloratii care se inmultesc ca ciupercile si ajungem sa le mai bagam bani in buzunar si pe partea asta. 

Pentru restul, e greu de spus ce criterii ar fi corecte, pentru ca si faza cu bunicii este discutabila, ca poate nora sau ginerele nu se intelege cu socrii sau poate sunt bolnavi, chiar daca stau acasa. Cred ca bunicii care pot, stau deja cu nepotii. Pana la urma cred ca tot la primul venit primul servit se va ajunge”.  Ionela

Mie criteriul veniturilor mi se pare un criteriu bun, dar nu e prea realist la noi. Foarte multi inca, au salariul mic de incadrare, diferenta urmand sa o primeasca prin diverse bonificatii.

Si cel al serviciului ar fi un criteriu bun, dar chiar asa, daca dupa ce se intoarce mamica la locul de munca, din CIC e data afara si nu isi gaseste imediat de lucru, ce face, isi ia odorul in brate acasa si merge cu el la interviuri, pana aduce din nou adeverinta de angajat? Unde s-au depus cererile pentru inscrieri? ca la cresa din Ampoi nici macar inauntru nu am fost lasata sa intru, mi s-a vb de la usa, nici vorba sa ma lase sa prezint vreo cerere…” Ramona

Cererile s-au depus la Directia de Asistenta Sociala a Primariei in august anul trecut.

Nici nu ma gandesc (,) ca cei care vor face “selectia” nu vor cere adeverinte ca parintii lucreaza. Acesta trebuie sa fie cel dintai criteriu. Altfel care e rostul sa motivezi ca ai nevoie de cresa?!. Nu ar fi corect ca cineva cu serviciu si cu venituri mai mari sa piarda locul in favoarea cuiva cu venituri mici si fara serviciu. Si cum spunea cineva mai sus, trebuie sa recunosatem ca foarte multi sunt cei care au pe acte bani putini si restul ii primesc “in mana”, dar si foarte multi “liber profesionisti” care au activitati “la negru” si care teoretic nu au nici un venit.
Inca ceva: nu e corect ca eu care lucrez si CONTRIBUI la bugetul statului (cu cat am venitul mai mare cu atat contribui mai mult) sa nu am loc si pe de alta parte cineva care e in “social” sau in somaj si CONSUMA de la bugetul de stat la care contribui eu, sa aiba loc. Pur si simplu, nu e corect!”
Delia

Cred ca pana la urma cel mai corect ar fi sa fie acceptati toti copiii. sunt convinsa ca cei care au depus cerere chiar au nevoie de acel loc pentru copil in cresa. sper sa fie acceptati toti copiii, chiar daca o sa depaseasca numarul de locuri anuntat initial. asta ar fi un gest frumos din partea autoritatilor, ca doar nu inscriem copiii la Harvard.” Dana

Mai multe detalii despre stadiul în care se află acum demersurile legate de creşa din Cetate găsiţi aici. Din nefericire, nu s-a avansat mai deloc, deoarece ministerele n-au transmis încă nici un nou răspuns.

304 COMMENTS

 1. Bine ati venit la Salon Unirii. pe Salon Unirii veti gasi informatii despre servicii de salon de infrumusetare din zona Unirii din Bucuresti Serviciile pe care le veti gasi pe Salon Unirii, sunt: Coafor, Frizerie, Manichiura, Pedichiura, Epilare, Gene si Sprancene. Salon Unirii va garanteaza cele mai bune preturi fata de orice salon din zona Unirii, care ofera servicii si produse la o calitate superioara. Daca sunteti interesati de serviciile de infrumusetare oferite de Salon Unirii, va rugam apelati telefonic Jovial Salon, care este salonul nostru din Unirii care va poate transforma ziua in cea mai frumoasa zi. Numarul de telefon de la Jovial Salon este: 0748-149-599

 2. Assumptions or ought to I call it, mind-washing abound in most areas
  in the country. Most of us swallow hook,
  line and sinker any garbage we’re fed by the politicians and the media.

 3. Cara levou duas putas da faculdade pra casa e acabou fodendo
  gostoso com as safadas que juntas vão fazer cara suar a camisa para
  foder ssuas bucetas gostosas com muito tesão.

 4. Fodendo a morena safada e gostosa Olhem já essa morena safada abrindo ass pernas
  para safdado toca dedo na xota da vadia, a safada joga as pernas
  para alto e malandro da pica com vontade na xereca da safada, a puta cai de boca e mama
  gostoso, a tarada fica de quatro e toma varias
  bombadas na suaa xoxota que fica toda molhadinha
  nesse vídeo porno grátis.

 5. M-am intalnit azi cu o mamica (are si ea cere deousa pt cresa) si mi-a zis ca ea si-a cautat o pila pt ca se aude ca deja sunt facute listele si ca majoritatea locurilor sunt “aranjate”. Sper ca e dor un zvon!

 6. Subscriu si eu Gina!
  Adaug: Cum am mai comentat si la alt articol:
  1. Prima conditie trebuie sa fie ca ambii parinti sa aiba serviciu, cu dovada de la angajator. Eu sunt aproape sigura ca nici jumatate din cei care au depus cerere nu sunt familii in care ambii parinti lucreaza. Va rog sa verificati acest lucru. Cei de la serv. crese pot sa faca aceasta treaba in perioada asta de “nu se stie”. Se poate lua fiecare cerere, suna parintii sa aduca adeverinte de angajat. Si poate nici nu mai e nevoie de alt criteriu. As propune sa se faca asta si in cazul cresei din Ampoi. Ati fi uimiti sa aflati cate mamici stau acasa si isi duc copilul la cresa aceea in defavoarea celor care chiar au nevoie.
  2. De ce e cresa serviciu social? Faptul ca a fost trecuta in subordinea Directiei de asistenta sociala? La care alta directie a primariei ar fi putut fi trecuta? Doamna director Cristescu o trateaza ca pe un serv social si nu mi se pare corect. Cresa trebuie sa fie pentru cei care au nevoie de ea.

 7. Buna ziua!
  1. In primul rad, criteriul “primul sosit, primul primit”, nu se poate aplica dupa ce s-au depus cererile de inscriere. Corect si logic trebuia sa existe acest criteriu inainte de depunerea cererilor, ca sa ne putem lovi in cap cu dosarele asteptand la cozi. Nu mai spun ca nu a existat o data concreta de depunere a cererilor, cum se procedeaza in cazul gradinitelor, cererile au fost adresate unei conduceri fictive, pentru ca nu exista inca una, si nu s-au depus la sediul cresei, cum ar fi fost normal. Informatiile din presa despre inscrieri si locul unde se fac nu au existat, iar cele despre deschiderea cresei nu au fost niciodata clare; se deschide in 2013, ba se deschide in 2014, derutand parintii.

  2. Sunt de acord cu alte mamici ca criteriul social este unul discriminatoriu. Daca avem un venit care ne permite sa platim ratele la banca, sa ne platim taxele si impozitele catre primarie si stat, si sa mai traim cumva de pe o luna pe alta, inseamna ca pruncii nostri nu sunt eligibili pentru gradinite de stat? Daca ne permiteam crese particulare sau bone, care costa paste 600 de lei pe luna, la un program de 8-9 ore pe zi, nu mai apelam la ajutorul primariei. Daca vor crese sociale, atunci sa gaseasca si pentru noi, cei cu venituri decente (putin peste salariul minim pe economie), niste solutii. Sa ne ceara o taxa decenta (sa zicem maxim 380 lei pe luna – cat costa lunar cresa la particular, 4 ore pe zi), bani necesari pentru salariile ingrijitorilor suplimentari, daca despre asta este vorba. Daca este vorba efectiv de volumul prea mare de copii in cresa, atunci sa ne dea primaria (celor care nu prindem loc pentru copii in cresa de stat), o suma de bani, ajutor pentru a plati o parte din costul cresei particulare.

  4. Sunt de acord ca familia monoparentala sa fie un criteriu de departajare, la fel si daca ambii parinti muncesc.
  Nu sunt de acord cu scuza ca parintele nu poate participa la interviuri pt. un job daca copilul sta acasa, deoarece interviurile nu presupun dedicatie totala, si pentru cateva ore pe zi, din cand in cand, parintele poate gasi pe cineva care sa-i supravegheze copilul.

LEAVE A REPLY