Unul din cele mai interesante proiecte adresate preşcolarilor este derulat, în această perioadă, în Grădiniţa Dumbrava Minunată din Alba Iulia, în baza unui parteneriat cu Teatrul de Păpuşi “Prichindel”.

Prin joc, copiii învaţă să mânuiască păpuşile, dar învaţă şi să se exprime, să arate ce simt, să aibă mai multă încredere în ei înşişi.

“În cadrul acestui proiect, copiii îşi creează propria poveste, apoi învaţă să o interpreteze folosind gesturile, mimica şi tonalitatea adecvată. Învaţă să mânuiască păpuşile, realizează exerciţii de dicţie, interpretare, exprimare a unor stări, emoţii, precum şi jocuri de dezvoltare personală”, au arătat reprezentanţii grădiniţei.

Proiectul a fost iniţiat de secretarul literar al Teatrului de Păpuşi “Prichindel” Alba Iulia, Silvan Stâncel, iar directoarele celor două instituţii au îmbrăţişat ideea şi au semnat parteneriatul.

“Personal, îmi doresc ca acest proiect să se extindă şi la alte grădiniţe din oraş. Dorim să dezvoltăm o metodă educaţională prin teatru, dorim ca cei mici să descopere lucruri lucrând cu păpuşa, să înveţe să se cunoască mai bine şi să exprime ceea ce simt. Este, până la urmă, dezvoltare personală prin teatru”, ne-a declarat iniţiatorul proiectului.

El a precizat că este vorba despre un proiect pilot, care reprezintă o premieră în Alba Iulia. Proiecte similare au mai fost realizate, dar cu copii mai mari.

Copiii sunt foarte încântaţi

Actriţa Amalia Pop a fost aleasă să fie deschizătoare de drumuri în acest proiect. Timp de zece săptămâni, ea se va întâlni cu copiii în fiecare zi de luni. În luna iunie, micuţii vor prezenta în spectacolul “Cioburi de poveste” ceea ce au învăţat.

“Spectacolul este o finalitate, dar nu este scopul nostru principal. Ceea ce urmărim noi este o joacă organizată din care copiii să înveţe cât mai multe. Facem dicţie, vocalize, încălzire corporală, dar totul adaptat la vârsta lor. La această vârstă, este o provocare să îi facem să se asculte unul pe celălalt, să îşi aştepte rândul, să aibă răbdare. Avem păpuşi, lucrăm şi cu obiecte. Învaţă să le mânuiască, să le urmărească, să înţeleagă că nu ei trebuie să fie în prim plan, ci păpuşa”, ne-a dezvăluit actriţa.

“Am gândit totul în aşa fel încât să ne mişcăm, să cântăm, să facem jocuri. Doresc să îi fac să aibă încredere în ei, să se deschidă cât mai mult. Astăzi, de exemplu, i-am pus să mimeze stări. Pentru ei nu este chiar simplu… Dar merge foarte bine. Copiii sunt foarte încântaţi. Sunt foarte deschişi şi ei, şi educatoarele, şi părinţii”, ne-a mai spus Amalia Pop.

gradinita dumbrava minunata copii cu papusi